2024. április 26., péntek
MOTOR- ÉS AUTÓSPORT

Meghiúsult újoncsiker

Nagyon érik már az első győzelem a MotoGP-be idén fellépett 20 éves francia versenyző, Fabio Quartararo számára, és a San Marinó-i Nagydíjon minden korábbinál közelebb állt ehhez, ám Marc Márquez az utolsó körben elrontotta örömét.

A misanói rajtrácson a Yamahák álltak a legígéretesebb pozíciókban, és bár a pole-t szerző Maverick Viñales és a szatellitcsapatnál vezető Quartararo és Franco Morbidelli közé nagy meglepetésre beékelődött Pol Espargaró a KTM-mel, az osztrák motor a versenyen már nem tudta tartani a tempót az élmezőnnyel. Viñales vezetése sem tartott azonban sokáig, hamar leszakadt az élre álló Quartararo és a sarkából nem tágító Márquez mögött. A francia az utolsó körig vezetett, a spanyol pedig látszólag egészen addig nem is akart támadni, a hajrában viszont rákapcsolt. Első előzésére Quartararo még vissza tudott vágni, a másodikat követően azonban már tehetetlen volt, így Márquez behúzta idei hetedik győzelmét, ellenfele pedig negyedik dobogójával vigasztalódott. Viñales bejött harmadiknak, Valentino Rossi pedig tekintélyes lemaradással lett negyedik a hazai versenyén.

A Moto2-ben Augusto Fernandez egy olyan utolsó körös előzéssel nyert, amelynek szabályosságát pár percig még a versenybírók is vizsgálták, a Moto3 pedig Tacuki Szuzuki képében egy újabb első győztest szolgáltatott.

A San Marinó-i Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 42:25,163, 2. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +0,9 másodperc hátrány, 3. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +1,6, 4. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +12,6, 5. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +12,7 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 275 pont, 2. Dovizioso 182, 3. Petrucci 151, 4. Rins 149, 5. Viñales 134 stb.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA

Michelisz a tabella élén

Nagyon sok idő, több mint két hónap telt el a túraautó-világkupa előző, portugáliai fordulója óta, mire ezen a hétvégén a kínai Ningbo versenypályáján újabb három futammal folytatódott a szezon. A Hyundait vezető Michelisz Norbert a tabella 2. helyén, a hondás Esteban Guerrieri mögött 24 ponttal kezdte meg a hétvégét, és bár a lassú pályát nem kedveli különösebben, végül – egy győzelemnek is köszönhetően – a bajnoki pontverseny élén távozott Kínából. Ezzel máris példátlan magasságokba jutott karrierje, hiszen azóta, hogy 2010-ben csatlakozott a sorozat jogelődjéhez, még egyszer sem vezette az összetettet.

Michelisz a szombati versenyt a 4. helyen zárta, a legjobb esélyekkel pedig a vasárnapi első megmérettetést várhatta a második rajtpozícióból. Sokáig Andy Priaulx-t üldözte, majd kettőjük vitás ütközése hozott változást, ami a britet kiejtette az élről, a magyar pilóta pedig elsőként jutott el a célvonalig. A harmadik futamon a páros ismét összeakadt, ekkor pedig már Michelisz húzta a rövidebbet, de összesen megszerzett 40 pontjával így is átvette a vezetést a tabellán, miután Guerrierit mindhárom futamon balszerencse sújtotta, így nullázott.

A hétvége magasan legeredményesebb versenyzője Yvan Muller lett a kínai Lynk & Co autójával, aki megnyerte a két időmérőt, behúzta a másik két győzelmet, és lett még egy harmadik helye is, így az elérhető 85 pontból 76-ot bezsebelt, és komoly lemaradást ledolgozva rajzolta fel magát a bajnoki küzdelembe.

A bajnokság állása: 1. Michelisz 247 pont, 2. Guerrieri 231, 3. Muller 230, 4. Björk 209, 5. Azcona 188 stb.

RALI-VILÁGBAJNOKSÁG

Ogier visszakapaszkodott

A Török Ralival lépett be a szezon utolsó szakaszába a rali-világbajnokság, amit az ország délnyugati részén, Marmaris környékén kialakított pályákon futottak. Tavaly Ott Tänak győzött ugyanitt, két bajnoki riválisa szerette volna megtörni az elmúlt öt versenyből négyet megnyerő észt lendületét. Megtette ezt azonban helyettük a technika: Tänak Toyotája szombat délelőtt egy elektronikai hiba miatt megállt. Komoly időbüntetéssel ugyan még visszaállhatott a versenybe azzal a céllal, hogy az extra pontokat érő utolsó szakaszon megmentsen még néhány pontot, és a szakasz megnyerésével ezt meg is tette.

A versenyt azonban Ogier nyerte meg, aki a vezetést szombat este vette át hibázó csapattársától, Esapekka Lappitól, majd vasárnap kényelmes előnyt autózott ki a célig, s 17 pontosra csökkentette lemaradását Tänak mögött. Őt további 13 egységgel követi Neuville, aki egy szombati borulás következtében csak a nyolcadik legjobb idővel ért célba.

A Török Rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (francia, Citroën) 3:50:12,1, 2. Esapekka Lappi (finn, Citroën) +34,7 másodperc hátrány, 3. Andreas Mikkelsen (norvég, Hyundai) +1:04,5, 4. Teemu Suninen (finn, M-Sport Ford) +1:35,1, 5. Dani Sordo (spanyol, Hyundai) +2:25,9 stb.

A világbajnokság állása: 1. Tänak 210 pont, 2. Ogier 193, 3. Neuville 180, 4. Mikkelsen 94, 5. Meeke 86 stb.