2024. március 29., péntek

A számítástechnika lehet a közös pont

Újvidéken járt Észtország szerbiai kapcsolatokért is felelős budapesti nagykövete

Az észtországi régiókkal kialakítható együttműködésről, a különféle lehetőségekről tárgyalt Újvidéken, a tartományi képviselőházban Pásztor István házelnök Kristi Karelsohnnal, Észtország budapesti nagykövetével, aki a szerbiai kérdésekben is illetékes, mivel Észtországnak nincs belgrádi képviselete. Örömét fejezte ki a beszélgetés alkalmával Pásztor amiatt, hogy – most először – az észt nagykövet ellátogatott Újvidékre, s felvázolta azokat a jellegzetességeket, amelyek Vajdaságot multikulturális közösségként meghatározzák. Kifejezte érdeklődését az észt régiókkal való együttműködés iránt is, a kapcsolatfelvétel fontos szerepéről beszélt. Közelebb kell hozni egymáshoz Vajdaságot és az észtországi térségeket annak érdekében, hogy megtalálják, melyek azok a pontok, amelyeknek terén sikeres kapcsolatokat lehetne megalapozni.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Észtország az Európai Unió egyik legfejlettebb állama az információs technológia szempontjából, s mivel Szerbia is fel tud mutatni jelentős eredményeket ezen a téren, éppen az IT-szektor lehet az a közös pont, amely meghatározhatja a régiók összekapcsolását. Pásztor közölte, Újvidék egyetemi városként és a hazai számítástechnikai üzletág egyik központjaként érdekelt abban, hogy jelentős kapcsolatokat alakítson ki ezen a téren az észt vállalatokkal. Karelsohn kiemelte, hogy az elektronikus ügyintézés magas fejlettségi szintet ért el országában. Az e téren szerzett tapasztalataikat szívesen megosztják a szerbiai, vajdasági partnerekkel is, tette hozzá.

Szó esett a kisebbségi közösségek szerbiai helyzetéről is, s megállapítást nyert, hogy a hazai gyakorlat jó példát jelenthet a fejlett európai országoknak. Szerbia európai uniós közeledéséről, a csatlakozás folyamatáról is tárgyalt Pásztor és Karelsohn.