2024. április 25., csütörtök

Megszállás alatt a rektorátus

Nem tágítanak az Egy az ötmillióból polgári tüntetés színeiben politizáló fiatalok

Mindkét fél alapvető emberi jogai egyikének – mozgásszabadság – a megsértésére panaszkodik: úgy a Belgrádi Egyetem rektorátusának épületébe bezárkózó egyetemisták, mint az onnan kizárt alkalmazottak. Az Egy az ötmillióból polgári tüntetés színeiben aktív fiatalok szerint bezárták őket a rektorátus épületébe, míg a másik fél szerint az egyetemisták elvették a portástól a kulcsokat és bezárkóztak az épületbe. A Belgrádi Egyetem szerint a rektorátus épületét húsz hallgató „foglalta el”.

Valentina Reković: nem hagyjuk el a rektorátust (Fotó: Beta)

Valentina Reković: nem hagyjuk el a rektorátust (Fotó: Beta)

SINIŠA MALI LEVÁLTÁSÁT KÖVETELIK

Az említett polgári tüntetést szervező egyesület ma megerősítette, hogy egyetemista aktivistáik a vasárnapról mára virradó éjszakát kezdetben a rektorátus épülete előtt, majd abban töltötték. Az egyesület közleménye szerint a rektorátus illetékesei felszólították a fiatalokat, hogy amikor távoznak, iratkozzanak fel az időközben előkészített listára. Állítólag azért, hogy a portás azonosíthassa őket, amikor legközelebb a rektorátus épületébe lépnének. Az Egy az ötmillióból álláspontja szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a listázás célja a későbbi megtorlás és megkülönböztetés, derül ki az N1 Tv hírösszeállításából. Az egyesület arra kérte a közvéleményt, hogy a polgárok minél tömegesebben gyűljenek össze a rektorátus épülete előtt és így támogassák, illetve védelmezzék az egyetemistákat.

Az Egy az ötmillióhoz elnevezésű egyesületet támogató egyetemisták, továbbá más hallgatók, valamint egyetemi tanárok és közéleti személyiségek még pénteken délután tiltakozni kezdtek a rektorátus épülete előtt és ellehetetlenítették az oda való bejutást. A tiltakozók kérik, hogy a Belgrádi Egyetem rektora követelje Ana Brnabić kormányfőtől Siniša Mali pénzügyminiszter leváltását – gyanús doktori disszertációja miatt –, valamint azt, hogy a jövőre megtartandó Universiade nemzetközi sportrendezvény ne gyakoroljon hatást az egyetemi előadásokra. Mindemellett a hallgatók Mladen Šarčević oktatási miniszternek az oktatással kapcsolatos hozzáállása, a Belgrádi Egyetem a Shanghai-listán való mélyrepülése és a karokon uralkodó nem megfelelő feltételek miatt is tiltakoznak.

Valentina Reković, az épületbe zárkózó egyetemisták egyike az N1-nek úgy nyilatkozott, hogy mivel követeléseik egy részét nem teljesítették, nem hagyják el a rektorátus épületét.

Az egyetemista „ostromzár” kezdete előtt az egyetemisták egy másik csoportja is megjelent a rektorátus épülete előtt, azzal a céllal, hogy feltartóztassa a másik tábor tagjait. Ezek a fiatalok azt mondták, hogy a Független Egyetemista Szervezetnek a tagjai, ám néhányan közülük „elárulták” a jelenlevő újságíróknak, hogy összejövetelüket a Szerb Haladó Párt szervezte.

HAJLANDÓK TÁRGYALNI

A rektorátus illetékesei nemcsak a mozgásszabadság joga, hanem a munkához való jog megsértése miatt is felemelték a hangjukat. A zárlat miatt a rektorátus mintegy 70 alkalmazottja nem végezheti a munkáját, közölte az N1-nek nyilatkozva Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora.

– Leültünk tárgyalni az egyetemistákkal, arra számítva, hogy a beszélgetés a konstruktivitás szellemiségében zajlik majd. Kezdetben még úgy tűnt, hogy nem tévedtünk, az egyetemisták nyitottnak bizonyultak, ám hajnalban, amikor megérkezett a takarítónő, elvették a portástól az épület kulcsait és bezárkóztak a létesítménybe. Az alkalmazottaknak reggel fél kilenckor el kellett volna kezdeniük dolgozni, ám továbbra is az épület előtt várakoznak. Ennek következményeit 100 ezer hallgató érzi meg. Az észszerű egyetemista követeléseket támogatom, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az egyetem megfelelő módon működjön, ugyanakkor csakis azokról a követelésekről tárgyalhatunk, amelyek teljesítése az egyetem hatáskörébe tartozik. A rektori testület az egyetemista tiltakozás radikalizálódásának ellenére is hajlandó tárgyalni az egyetem hatáskörébe tartozó kérdésekről – fogalmazott Ivanka Popović.

Az egyetemre gyakorolt politikai nyomással, valamint az intézmény megcsorbított autonómiájával kapcsolatos vádak tekintetében a rektor kifejtette, hogy aki ilyesmit állít, az mutasson fel bizonyítékokat is.

Srđan Marković, az Egy az ötmillióból polgári tüntetéssorozat egyik szervezője szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a Belgrádi Egyetemre nyomást gyakorolnak. A Belgrádi Egyetem elveszítette autonómiáját, a hatalom azt tehet vele, amit csak akar, nyomatékosította Srđan Marković.

BRNABIĆ ELUTASÍTJA A KÖVETELÉSEKET

Nem fogadja el a Belgrádi Egyetem rektorátusát megbénító és zárlat alatt tartó 15-20 egyetemista által felkínált ultimátumot, jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök, mondván, hogy nem váltja le Siniša Mali pénzügyminisztert. A kormányfő értékelése szerint a rektorátuson történteknek semmi közük a joguralomhoz, vagy az intézmények megőrzéséhez. A megmozdulás anarchiát és politikai küzdelmet testesít meg, nyomatékosította Ana Brnabić, majd újfent nemtetszésének adott hangot, amiért 15-20 személy magatartása 100 ezer hallgató mindennapjait befolyásolja kedvezőtlenül.