2024. április 19., péntek

Unokáink is megemlegetik

Több mint nyolcvanmillió euró a Tito idejében felvett hitelekre

Tegnap kora reggel Szerbia költségvetéséből újabb 11,9 millió eurót utaltak át az egykori Jugoszlávia hitelezőinek, néhány nap múlva pedig nem kevesebb, mint 69,7 millió eurót kell szintén törlesztőrészlet gyanánt kifizetni. Ma is keményen terhelnek bennünket azok a kölcsönök, melyeket Tito kormányfői, Milka Planinc és Veselin Đuranović vettek fel a néhai JSZSZK számára a Párizsi Klubtól és a Világbanktól a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben. S itt még távolról sincs vége e történetnek, hiszen az utolsó részletek 2041-ben, illetve 2031-ben lesznek esedékesek.

Tegnap valójában a Világbankhoz tartozó Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank számlájára kellett átutalni az esedékes törlesztőrészletet a kamattal együtt, szeptember 22-én pedig a Párizsi Klub iránti, mintegy 40 éves tartozás egy részét kell lefaragni: az esedékes 69,7 millió euróból 15,6 millió a kamat!

Szerbiának egyébként az idén a Kuvaittól 1984 és 1989 között felvett hitelek egy részét is vissza kellett fizetnie, itt 20,2 millió euróról volt szó – erősítették meg a Szerb Nemzeti Bankban.

A központi pénzintézet korábbi közlése szerint az idén összesen valamivel több mint 202 millió eurót köteles törleszteni a Tito idejében felvett adósságokból, és közben csökkenteni kell a Kuvait és Kína iránti tartozást is.

A 70-es és 80-as években Szerbia összesen 8,8 milliárd euró kölcsönt vett fel: a Párizsi Klubtól 3,8 milliárd dollárt, a londoni hitelezők klubjától pedig 2,2 milliárdot. Az utóbbi időben évente átlag 250 millió eurót fizetett vissza az ország, az idei törlesztési kötelezettség 230 millió euró.

Tartoztak persze a horvátok és a szlovénok is, de ők ezt már régen letudták. Horvátország 2008-ban fizette vissza a Párizsi Klubnak az utolsó, 192 millió dolláros részletet, egy évvel később pedig a londoni hitelezőknek átutalta az adósság végét jelentő 78 millió dollárt. Ljubljanában megerősítették: Szlovéniának még 1995-ben sikerült visszafizetnie az összesen 525 millió dollár utolsó részletét.