8K tévéáradat az IFA-ról

sk

2019. szeptember 16., 19:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Hamarosan a boltokban a világ első 8K OLED tévéje. Az LG nanocellás LCD modellel is belép a 8K-s tévék piacára. Hamarosan megvásárolható az átlátszó Panasonic OLED tévé. Új képfeldolgozó chippel érkeznek a vállalat új televíziói. Jönnek a "kicsi" 8K tévék is. 8K streaming szolgáltatás jön a Samsung tévékre.

Az új Nanocell (LG 75SM99) tévékészülék a rivális megoldásoknál jobb képminőséget produkál – állítólag. Az LG az IFA 2019 kiállításon bejelentette, hogy a kvantumpontos LED LCD technológia ellenfelének szánt, saját fejlesztésű nanocellás eljárásra épülő televízióval is belép a 8K-s megjelenítők piacára. A vállalat magyar képviseletének munkatársai Berlinben elmondták, hogy az ő megoldásuk kontrasztosabb és tisztább, élesebb képeket, valamint jobb betekintési szöget kínál, mint amit a rivális eljárások produkálnak. A cég által készített demonstrációs anyag tényleg elég meggyőzőnek tűnt, de persze azt nem lehetett tudni, hogy milyen beállításokkal dolgoznak. A 75SM99 típusjelzésű, 75 hüvelykes képátlóval bíró, 8K felbontású modell megkapta a Nano Color funkciót, amely elméletileg képes arra, hogy a zavaró anomáliák kiszűrésével tegye tisztábbá a képeket, a Nano Black pedig a korábbinál precízebben tudja vezérelni a háttérvilágítást, aminek eredményeként mélyebb feketét és nagyobb kontrasztarányt biztosít. A HDMI 2.1 csatlakozókkal ellátott modell értékesítését hamarosan megkezdik néhány európai országban.

Jön az LG Z9, amely exkluzív képfeldolgozó processzort és változó képfrissítési rátával dolgozó 8K HDR OLED panelt kapott. A világ első 8K OLED televíziójának végleges változata már korábban ki lett állítva az LG madridi eseményén, és a vállalat most a nagyközönség előtt is bemutatta a 88Z9 nevű készüléket. A pletykákkal ellentétben a tévé még idén ősszel a boltokba kerül Dél-Koreán kívül máshol is; konkrétan Franciaországban, az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Ausztráliában kezdik meg a forgalmazását. A tervek szerint Magyarországra a következő év első felében érkezhet meg. A modellt már alkalmunk nyílt korábban ideális körülmények között kipróbálni, megtekinteni működés közben, és arra jutottunk akkor, hogy a kép minősége nagyon-nagyon meggyőző, ez a véleményünk Berlinben sem változott. A készülék támogatja az automata alacsony késleltetési mód (ALLM) használatát, és a variálható frissítési frekvenciát (VRR) a tartalomtól függően, valamint az eARC audió szabvánnyal is elboldogul. Direkt e tévé számára fejlesztett, exkluzív képfeldolgozó processzorral látták el, amely felel a színpontosságért, mozgásmegjelenítésért, és tartalmazza a különféle képjavító technológiákat, többek között egy olyan felskálázó algoritmust, amely hat lépcsőben javítja fel a részletességet. A termék különlegessége, hogy a többi OLED televízióval ellentétben nem pakolható fel a falra, hiszen kötelező a képen látható állványon tartani. Ez egyébként – némiképp meglepő módon – nem tartalmaz egy nagy teljesítményű hangrendszert, pedig adta volna magát a dolog, hogy építsenek bele pár hangszórót.

A tervek szerint jövőre bárki megvásárolhatja a jelenleg még csak prototípus változatban létező átlátszó terméket. A Panasonic régóta foglalkozik átlátszó OLED kijelzők fejlesztésével, és a vállalat – az elmúlt években – számos alkalommal megmutatta a nagy nemzetközi kiállításokon azt, hogy miképp is halad e projektjével. A cég az idei IFA rendezvényen is bemutatott egy ilyen modellt, amely még mindig prototípus állapotban van. Viszont a vállalat helyszínen tartózkodó munkatársai kérdésünkre elárulták, hogy ha minden jól megy, akkor jövőre már a boltokba is kerülhet a készülék végleges változata. Ráadásul úgy fest, hogy nem csak a céges, hanem az otthoni felhasználókat is megcélozzák vele, mert a terméken beállítható, hogy egyáltalán ne legyen átlátszó. Működés közben teljesen vállalhatónak tűnik a kijelzett végeredmény. A színek egészen erőteljesek, a mozgásmegjelenítés hibátlan.

A Samsung lemerészkedik az 55 inches tartományba az extrémen nagy felbontású televíziókkal is. A Samsung a jelek szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy a 8K televíziók piacán vezető szerepet kalapáljon össze magának. Amíg más cégek még csak most lépnek színre első ilyen típusú televízióikkal, addig a dél-koreai vállalat már azzal van elfoglalva, hogy a flottáját bővítse. Az óriáscég a berlini IFA kiállításon elárulta, hogy piacra dobnak egy minden eddiginél kisebb, 55 hüvelykes képátlójú, 8K felbontású, QLED képalkotási eljárásra épülő televíziót. Az általunk is kipróbált Q950R tévé családját bővítik ezzel az új modellel, amely hazánkba is megérkezik majd valamikor. A forgalmazását első körben Skandináviában kezdik meg, sőt, ott már meg is rendelhető. Dániában például 30 000 koronába, azaz 1 300 000 forintba kerül.

A Chili és a The Explorers nevű szolgáltatóknak köszönhetően érkeznek az extrém nagy felbontású tartalmak. A 8K tévék elterjedésének egyik legnagyobb akadálya jelenleg a tartalomínség. A Samsung, mint a 8K televíziók egyik legnagyobb, sőt jelenleg első számú támogatója értelemszerűen próbál tenni annak érdekében, hogy valahogy megoldódjon ez a probléma. A vállalat a berlini IFA kiállításon bejelentette, hogy ennek szellemében állapodtak meg a Chili és a The Explorers nevű szolgáltókkal egy saját, exkluzív 8K streaming szolgáltatás elindításáról, amely csak a vállalat televízióin lenne elérhető, és ez értelemszerűen egy újabb érv lehet a vásárlásra vonatkozó döntés meghozatala során. Az biztos, hogy a 2019-es Samsung tévéken elérhető lesz a funkció, de az még nem tiszta, hogy a tavalyi modellekre is érvényes-e a dolog.

Továbbra is török kézben a Toshiba tévék Európában. A Toshiba tévés szekcióját nagyjából egy éve vásárolta fel a Hisense, de a jelek szerint az európai forgalmazással kapcsolatos jogok a török Vestel kezében maradtak, amely vállalat ezeket még korábban megszerezte. Az IFA 2019 szakkiállításon nem is a Hisense, hanem a Vestel pavilonjában mutatták be az új Toshiba televíziókat. A dizájnban semmilyen újítással nem találkoztunk, de szerencsére azért történtek fejlesztések a közelmúltban, azonban ezek a "belsőt" érintik. A vállalat helyszínen tartózkodó munkatársai elárulták, hogy egy teljesen új képfeldolgozó elektronika került az új modellekbe. A TRU Picture Engine a mai trendeknek megfelelően több lépcsőben módosítja a képet. A TRU Microdimming a kontrasztot javítja, a TRU Flow a folyamatosabb mozgásmegjelenítésért felel, a TRU Resolution feladata pedig a felskálázás. Berlinben azt az információt kaptuk, hogy az új Toshiba tévék is elérhetők lesznek Magyarországon, de hogy mikor és milyen formában, az még nem tiszta. (Prohardver.hu nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége