2024. március 29., péntek

Korzó a sugárúton

Szombaton művelődés-népszerűsítő koncertre várják az újvidéki polgárokat

Korzó gyűjtőelnevezéssel ma, szombaton, a széles néptömegek érdeklődésének felkeltése érdekében komolyzenei koncertet tartanak Újvidék szívében.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A székváros legrégibb sugárútján, a most Mihajlo Pupin nevét viselő boulevard-on lapzártakor már felállítottak egy széles, szimfonikus zenekar fellépésére alkalmas pódiumot, itt fognak estére, jelképesen 20 óra 21 perckor fellépni komolyzenei színterünk csillagai. A tömeges eseményt tavaly is megszervezték, akkor nagyjából tízezer látogatója volt, az idén sem lesz másképp. Kinka Rita zongoraművésznő az est egyik vendége a koncert kapcsán lapunknak exkluzív interjút adott, a beszélgetést lapunk 9. oldalán olvashatják.

A Korzó elnevezést viselő, komolyzenei koncertegyüttest ma, szombaton este élvezhetjük a Mihajlo Pupin sugárúton felállított emelvény előtt. Az est egyik művészvendége Kinka Rita, a nemzetközi hírnévnek örvendő zongoraművésznő, az elmúlt évtizedek során hatszáznál is több koncertet adott szerte a világban. Legutóbb a múlt héten lépett fel a székvárosi közönség előtt, az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében a Fil(m)harmónia sorozat keretében. A Zágrábi Filharmónia művészeivel közösen színvonalas zenei aláfestést biztosítottak Charlie Chaplin híres filmjeihez.

A Chaplin-filmvetítéssel egybekötött, sikeres koncertje után melyik zeneművekkel fognak kedveskedni az újvidéki közönségnek?

Kinka Rita (Ótos András felvétele)

Kinka Rita (Ótos András felvétele)

– Ma este a Korzón a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséretében Gershwin Kék rapszódiáját hallhatjuk majd, vasárnap pedig a szeptember 9-én elkezdődött, Kamarazene-fesztivál zárókoncertjén az immár 22 éve létező TAJJ (Timea, Aleksandra, Jovanka és Jelena) quartettel lépek fel. Hangversenyeiken én vagyok a szólistájuk, Franck-quintettben. Tehát szombaton és vasárnap is fellépek. Nemrég jöttem haza Ilokról, ugyanis Újvidék után ott is megszervezték a Charlie Chaplin Fil(m)harmónia háromnapos eseményegyüttest. Újvidéken volt az érdeklődés a Chaplin-féle koncertek iránt, noha olyankor, amikor egy 300 ezres városban kétezren eljönnek egy ilyen hangversenyre, akkor még nem mondhatjuk azt, hogy túl sokan voltak. A komolyzene témája már eleve sokakat elriaszt, szerencsére a fiaim is közreműködtek. Mi tudjuk, hogy ki volt, de a fiatal nemzedékeknek el kell magyaráznunk, hogy ki volt Charlie Chaplin. Ahogy terjedt a koncertsorozat híre, napról napra több lett a közönség, így a harmadik napon már kétezren élvezték.

Szabadkai születésű. Újvidékinek vagy szabadkainak érzi magát? Megítélése szerint melyik városban „pezseg” jobban a komolyzenei élet, melyik városban nagyobb az igény ez iránt?

– Most már újvidékinek érzem magam, de Szabadka mindig valahogy megmaradt a szívemben. A szülőváros élményét nem lehet kitörölni. Sajnos az a Szabadka, amelyik korábban volt, amikor ott laktam, már nincs, most már csak foszlányokban, töredékekben tudom élvezni. A családom ott él, úgyhogy mindig örömmel megyek oda. Szabadkán nagyon tisztelik a komolyzenét, sajnos azonban már elhalóban van a lakosságnak az a rétege, amelyik valóban követett mindent. A városháza mindig is vonzotta a publikumot, nagyjából 200 férőhelyes, a kritikus nézőtömeg még mindig megvan. Újvidék, mint tartományi főváros, mégis sokkal több komolyzene-kedvelőt jelent, több művelődési intézmény éppen Szabadkáról költözött Újvidékre. Említsük csak az operaházat, színház is előbb volt Szabadkán, mint Újvidéken. Újvidék kis település volt akkor, amikor Szabadka már nagyvárosnak számított. Sajnos a határ menti városok mindig a leépítés és a hanyatlás sorsára jutnak. Tavaly megünnepeltük ott Szerbia legrégebbi zeneiskolájának 1868-as megalapítását, ez az intézmény már önmagában a kultúrának egy támpontját képezi. Szabadkán tényleg fantasztikus a felújított zsinagóga is.

Akadémiai tanárnőként is aktív, mely tevékenységet érzi közelebbinek: a tanítást vagy a pódiumszereplést, hangversenyezést?

– Ez két teljesen különböző dolog, mind a kettőt nagyon élvezem és szeretem. A fiatalokkal való együttműködés az embert fiatalon tartja, érdekesnek tartom átadni a tapasztalatot, mindazt, amit nekem is átadtak a tanáraim. Fiatal koromban nagyon sok jó tanárom volt, mindenkitől szép dolgokat kölcsönöztem. Élvezet most továbbadni ezeket. Vannak tehetséges tanítványaim, két akadémián is dolgozom, Újvidéken és Szarajevóban is vendégtanárként. A pódiumhoz már hatéves koromban hozzászoktam, úgyhogy az szerves része az életemnek. A zenén keresztül kifejezhetem saját magamat, érzelmeimet. Mi, előadóművészek nem alkotunk újat, ehelyett átéljük azt, amit a nagy zeneszerzők megírtak. Előadáskor azonban mindig hozzáadunk egy kicsit a sajátunkból is.

A mai est folyamán fellép majd Robert Lakatoš hegedűművész is, a művészek szereplését a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséri Mikica Jevtić vezényletével. Az eseményt a Művelődési Kaleidoszkóp nevet viselő, szeptember végéig tartó programplatform keretében valósítják meg, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben cím jegyében. A színpad építése és szétszerelése miatt a Žarko Zrenjanin utca és a Pionir utca közötti szakasz lesz lezárva, vasárnap 20 óráig.