2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSAI VÖRÖSKERESZT

A tanévkezdésbe is besegítenek

Mélyszegénységben élő családoknak és gyerekeiknek segít a Magyarkanizsai Vöröskereszt oly módon, hogy tanévkezdő csomagokat állítottak össze részükre, amit egyenesen a szülők és a kicsinyek kezébe adnak.

Horgoson ötvenhat csomagot osztottak szét a Vöröskereszt munkatársai (Jenei Klementina felvétele)

Horgoson ötvenhat csomagot osztottak szét a Vöröskereszt munkatársai (Jenei Klementina felvétele)

A községben összesen 150, leginkább tanszerekből álló zsákocska talál gazdára, némileg megkímélve a pénztárcákat. A legtöbbet, mintegy negyven százalékát az elkészített csomagoknak, Horgoson osztották ki pénteken délután, ahol nem egy esetben a család minden tagja megjelent, annyira örültek a kapott dolgoknak, így bár 56-an voltak jogosultak, minden bizonnyal ennek a számnak a kétszerese volt jelen a Vöröskereszt csomagosztásán. A szervezet elnöke, Hodik Erzsébet elmondta, nagy öröm számukra, hogy ezt az akciót meg tudták valósítani, annál is inkább, mivel igencsak sokan vannak, akiknek jelentős segítség az ajándékcsomag, ami bár nem bőséges, alapvető dolgok mégis megtalálhatóak benne.

– Abban, hogy kiknek adományozzunk csomagot, nagy segítségünkre voltak a pedagógusok, akik ismerik a családok helyzetét, de a döntő szót minden esetben a Szociális Központ mondta ki. Attól függetlenül, hogy egy család hány tagú, lehetnek anyagi nehézségei, elsősorban ezt kell figyelembe vennünk ilyen esetekben. Rajzlapok, füzetek, színesek, ceruzák, vonalzók található ezekben a csomagokban, de gondoltunk a végzős óvodásokra is, akik képzőművészeti csomagot kapnak – mondta Hodik Erzsébet.

A csomagosztáson jelen volt a községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja, Csikós László is, aki hangsúlyozta, hogy a csomagok kiosztásánál figyelembe vették azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanácstól az elsősök kaptak ajándékot, így ők a többiekre tudtak fókuszálni.

– Elsősorban a szociális segélyezettek, a nagycsaládosok vagy a rendszerben felismerhetőek voltak azok, akik ebben az esetben támogatásban részesülhettek. Jelen pillanatban 313 család kap szociális segélyt községünk területén, ami 812 főt jelent. Ebből a kategóriából próbáljuk ezt a 150 gyermeket megsegíteni. Így elmondható, hogy szinte minden második családba valamiféle csomag jut az év során – magyarázta Csikós László, aki hozzátette, hogy havi szinten ellenőrzik, ki milyen rendszerességgel jár iskolába, és ezt is figyelembe veszik, hiszen akinek 25-nél több igazolatlan órája van egy évben, elesik a segítségtől, ami szemmel láthatóan ösztönzően hat a szülőkre, hogy iskolába küldjék gyermekeiket. 2018-ban 11 szülőt volt kénytelen feljelenteni az iskolarendszer, 2019-ben azonban ez a szám 3-ra csökkent.

A községben minden településen volt vagy lesz csomagosztás. Magyarkanizsán 35, Horgoson 56, Adorjánon 10, Kispiacon 8, Martonoson 18, Tóthfaluban 4, Oromhegyesen 8, Oromon pedig 10 csomag talál gazdára a Vöröskeresztnek köszönhetően.