2024. március 19., kedd

Elkészült a moholi szennyvízcsatorna tervdokumentációja

Ada községben zajlik a szennyvízhálózat kiépítése – Adán a Budzsák-ér melletti háztartásoknak kötelező lesz rácsatlakozni a hálózatra

Ada község önkormányzata az idén önerőből összesen 15–20 millió dinárt fordít a szennyvízhálózat kiépítésére, amihez további 10 millió dinárral járul hozzá az adai I. és a II. helyi közösség – tudtuk meg Bilicki Zoltán polgármestertől, aki elmondta, hogy Adán több helyen épül a szennyvízcsatorna, valamint végzik a szárnyvezetékek és a háztartások rákötését a hálózatra. Kiemelte, hogy elkészült a szennyvízcsatorna-hálózat teljes tervdokumentációja Ada és Mohol települések számára, viszont mindkét település teljes körű csatornázása körülbelül 800 millió dinárba kerülne az önkormányzatnak.

Adán több helyen rákötötték a régi szennyvízcsatornákat a fővezetékre (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán több helyen rákötötték a régi szennyvízcsatornákat a fővezetékre (Csincsik Zsolt felvétele)

– A szennyvízhálózatnál az idei évet illetően talán az a legfontosabb, hogy elkészült a tervdokumentáció Mohol területére. A tervezői ár szerint 400 millió dinárba fog kerülni Moholon a teljes csatornahálózat kiépítése. Nagyon fontos számunkra a két hónapja elkészült tervdokumentáció, mert ezzel pályázhatunk támogatásért a munkálatok kivitelezésére – magyarázta Bilicki Zoltán.

– A helyi önkormányzat célja, hogy teljesítse a szennyvízcsatornára vonatkozó rácsatlakozási szerződésekben vállalt kötelezettségeket. A szerződések egy része 2020 szeptemberében lejár. A szerződések alapján a lakosok kifizették a rácsatlakozást a hálózatra, és nyolc éven belül meg kell, hogy kapják erre a lehetőséget. Az aláírt szerződések alapján dolgozunk, és sokszor bírálnak bennünket, hogy miért Adán, és miért nem Moholon építkezünk. A moholi embereknek a beruházásba és az önkormányzatba vetett bizalma kisebb volt, mint az adai lakosoknak. Adán sokkal nagyobb arányban és nagyobb számban írták alá a rácsatlakozásról szóló szerződést és fizették ki a rácsatlakozási díjat. Nekünk ott kell építenünk, ahol ezt a díjat kifizették, mivel eleget akarunk tenni a szerződéses kötelezettségeknek. Emiatt zajlott intenzíven a szennyvízhálózat kiépítése Adán, és kevésbé intenzíven Moholon – közölte a polgármester.

Adán a fővezeték egyik ága a Budzsák-ér mellett halad, ahol a közelmúltban több régi, évtizedek óta használt szárnyvezetéket hosszabbítottak meg, és kötöttek rá a fővezetékre. A polgármester elmondta, hogy az egészségháznál és a híd túloldalán, az Ivo Lola Ribar és az Arany János utca között részen is volt ilyen régi szárnyvezeték, amely nem a Budzsákba vezette le a szennyvizet, hanem attól 10–15 méterre, ezért illegális pöcegödrök jöttek létre. Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy a II. helyi közösség saját területén már végzi a Budzsák-ér melletti háztartások rákötését a szennyvízhálózatra, amit az I. helyi közösség jövő tavaszra kezdhet meg. A beruházást mindkét helyi közösség területén támogatni kívánja Ada község önkormányzata is.

– Az elkövetkező 18 hónap alatt Ada község önkormányzata szeretné rákapcsolni a fővezetékre a Budzsák-parti háztartásokat. Ez azért fontos, mert az önkormányzat szeretett volna hozzáfogni a Budzsák körüli terület rendbetételéhez, viszont az egyszerűen megközelíthetetlen az illegális pöcegödrök miatt, mivel egyes háztartások oda engedik a szennyüket. A terület rendbetétele és parkosítása akkor lehetséges, ha az önkormányzat az I. és a II. helyi közösséggel együtt megoldja ezeknek az ingatlanoknak a rákötését a szennyvízcsatornára. Ahogyan haladnak előre a munkálatok, úgy kérjük fel az embereket, hogy írják alá az önkormányzattal a rácsatlakozásról szóló szerződést. Ezen a részen nem lehetünk elnézőek, hogy valaki szándékozik-e aláírni a szerződést, vagy sem, mert a célunk az, hogy hozzáfogjunk a terület revitalizációjához, ami csak akkor lehetséges, ha senki nem engedi oda a szennyet – nyilatkozta a polgármester.

Adán az idén az I. helyi közösség önerőből épített ki a szennyvízcsatornát a Március 8. utcában. Bilicki Zoltán bejelentette, hogy Adán az idei évben még két helyen megépül a szennyvízcsatorna, mégpedig az Ady Endre utcában a hiányzó szakaszon, valamint a leendő wellnessközponttól a fővezetékig húzódó szakaszon.