2024. április 19., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KAZAHSZTÁN

Az olimpia árnyékában

A Nur-Szultanban kezdődő világversenyen nem az érmek, hanem az ötkarikás kvóták számítanak inkább

Nagy szerencse, hogy az idei birkózó-világbajnokságot a világ kilencedik legnagyobb országában, Kazahsztánban rendezik meg, mert egy kicsit mókásan még azt is lehet mondani, ha nem a végtelen sztyeppéiről ismert köztársaságban lenne, el sem férnének!

A fővárosban, a közel egymilliós Nur-Szultanban (errefelé közismertebb nevén Asztanában) ugyanis nem kevesebb, mint 100 országból 987 birkózó lép majd mától szőnyegre a Barys Arénában, ami rekord ebben a sportágban, de várható is volt ez a kivételes érdeklődés, hiszen ez az első ötkarikás kvalifikációs torna, ahonnan az olimpiai súlycsoportokból a legjobb 6-6 versenyző már Tokióra készülhet.

A világbajnokság lebonyolítása az óriási számú fellépő miatt eltér az eddigiektől: az első napokban a kötöttfogású versenyzőké a terep, de három blokkban versenyeznek majd, hiszen az 55, 63, 72, 82 kg-os súlycsoport pénteken, a 67, 87, 97 kg vasárnap, a 60, 77, 130 kg pedig hétfőn rajtol, és e fogásnemben kedden zárulnak a küzdelmek (utánuk a nők, majd a legvégén, szeptember 22-ével bezárólag a szabadfogásúak következnek).

A világbajnoki címet, érmeket természetesen senki sem veti meg, de még a legnagyobb birkózónemzetek is azt hangoztatják, ezen a versenyen az olimpiai fellépést érő helyezések a legfontosabbak. Nincs ezzel másként a szerbiai szövetség sem, amely ezúttal nem medálokban fogalmazta meg az elvárásait, hanem olimpiai kvótákban:

A sportág vezetői két kvóta megszerzését tűzték ki célul a válogatott elé, de természetesen nem haragudnánk azért, ha ez több lenne. Legnagyobb esélye Nemes Viktornak, Mihail Kajaiának és Stevan Mićićnek van, de ne feledkezzünk meg Nemes Mátéról sem. Ez az első lépés Tokió felé, a második pedig márciusban Budapesten lesz a selejtezős tornán – nyilatkozta Milan Jelić titkár, aki azt is elárulta, hogy az eseményre utazott többek között Željko Trajković elnök, Bálint Zoltán, a SZBSZ közgyűlésének elnöke, a Vajdasági Birkózó Akadémia ügyvezetője és Vojislav Tabački, a bírói testület elnöke, aki révén szépen folytatódik a nagybecskereki bírói „hegemónia”, mert ezen a vb-n Vesna Piperski Cucić és Nikola Torbica sípmester ténykedik majd (mindketten a bánáti városból), a sokak által legjobb szerbiai bírónak tartott Lőrinc Rudolf pedig otthonról, a képernyő elől kísérheti majd az eseményt…

Mindenesetre, valóban biztató előjel, hogy május végén Mihail Kajaia harmadik lett az olaszországi ranglistaversenyen, Stevan Mićić ezüstöt, Nemes Máté bronzot nyert a június végén Minszkben megrendezett Európa Játékokon, Nemes Viktor pedig augusztus derekán Grúziában megnyerte az 5. Tbiliszi Nagydíjat!

A szerbiai válogatott, kötöttfogás: Kolompár Szebasztián (55 kg), Nemes Máté (67 kg), Aleksa Erski (72 kg), Nemes Viktor (77 kg), Mihail Kajaia (97 kg). Szabadfogás: Stevan Mićić (57 kg).

A magyar csapat szinte teljes létszámmal, 18 versenyzővel utazik el Nur-Szultanba, s Bácsi Péter, a már hivatalosan is visszavonult, de még aktuális világbajnok, a MBSZ új szakmai igazgatója szerint az a cél, hogy minden fogásnemben kvótát szerezzenek a versenyzők. Az esélyesek névsorát balgaság lenne találgatni, hiszen a kötöttfogásban és a nőknél legalább két-három versenyző harcolhatja ki a tokiói vízumot, de a szabadfogású versenyzőket sem szabad lebecsülni.

A magyar válogatott, kötöttfogás: Torba Erik (60 kg). Krasznai Máté (67 kg). Korpási Bálint (72 kg). Lőrincz Tamás (77 kg). Lévai Zoltán (82 kg). Lőrincz Viktor (87 kg). Kiss Balázs (97 kg). Lám Bálint (130 kg). Szabadfogás: Iszmail Muszukajev (65 kg). Murad Kuramagomedov (74 kg). Veréb István (86 kg). Tóth Bendegúz (92 kg). Ligeti Dániel (125 kg). Nők: Dénes Mercédesz (53 kg). Barka Emese (57 kg). Sastin Marianna (62 kg). Sleisz Gabriella (65 kg). Németh Zsanett (76 kg).