2024. március 29., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Retro -játékok és Khan Akadémia magyar nyelven is

Augusztus közepétől kezdve magyar nyelven is elérhető a világ egyik legjobb tanulási oldala. Az idén fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Khan Academy-t (www.hu.khanacademy.org), ezt a nonprofit oktatási szervezetet és honlapot Salman Khan bangladesi-indiai-amerikai gyökerű pedagógus 2009-ben indította el azzal a céllal, hogy bárki, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesülhessen (ami egyben a szlogenje is: „our mission is to provide a free, world-class education to anyone, anywhere”).

Ez annyira jól sikerült, hogy a Khan Academy jelenleg a világ legnagyobb webes, ingyen elérhető oktatási platformja, ahová az indulás óta több ezer videó, feladat, ellenőrző teszt került fel. 700 ezer regisztrált tanár, 78 millió diák vesz részt abban, hogy a 42 nyelvre lefordított tudástartalmak személyre szabottan tudjanak hozzájárulni a tanuláshoz. Eredetileg matematikai feladatokkal kezdték fejleszteni az oldalt, de ma már a természettudományoktól kezdve a történelmen át a művészetekig és életvezetésig tart a Khan-paletta. A magyar mutáció egyedüli hátulütője, hogy a matematika dominál a többi természeti és társadalmi tudomány felett, valahol igazolva azt a sztereotípiát, hogy a Khan Akadémia matekosoknak való. Történelem egyelőre nem található, és kevés, elsősorban általános iskolai, matematikai és természettudományos videót és feladatot találni. A természettudományoknál a magyar oldalon egy Kémia menüpont árválkodik, ezen belül 2 témakör alatt 7 videó található.

***

Miután kiderült, hogy a hallgatóiknak mindössze egyharmada hallgatja az élő rádióadásokat, kétharmaduk pedig az internetről tölti le a számára érdekes rádióműsorok felvételét, a BBC elindította a vaidúj Sounds című audio szolgáltatását (www.bbc.co.uk/sounds). A szolgáltatás keretében 17 brit országos és 40 helyi rádióállomás, több tucatnyi podcast BBC által elkészített műsora közül keresgélhetnek és persze hallgathatják meg azt. Az oldalon talált tartalom rádióállomások, a műsorok címei és zenei stílus, klipek és adott témák alapján is böngészhető.

***

Újabb szolgáltatás a BBC részéről, amely segítségével a Brit Közszolgálati Televízió és Rádió igyekszik lépést tartani a jelenleg népszerű tartalomfogyasztással. Márpedig a fiatalok körében túlnyomórészt a klipnézés dívik, ezért a Reel (www.bbc.com/reel) szolgáltatás oldalán a BBC archívumában található műsorok klipesített, lerövidített verziói találhatóak és nézhetőek meg.

***

Nemzedékem közül legtöbben még a nyolcvanas évek közepén, Commodore és ZX Spectrum házi számítógépeket nyüstölve kezdtünk el foglalkozni a számítástechnikával.

Az akkori kezdetleges masinák manapság meg sem közelítik az erősebbnél-erősebb számítógép konfigurációkat, s az ezekkel játszható játékok is grafikájukkal, és hangjukkal is nagyon minimálban nyomultak. (Jól emlékszem, az agyunkat eldobtuk a Barbarians című, akkori lehetőségekhez képest zseniális grafikájú küzdőjátékon, aminek a vizuális non plusz ultrája az volt, hogy amennyiben az arénában legyőztük az ellenfelünket, a küzdőtérre bejött egy udvari bolond jelmezbe öltözött béka, s vartyogva kivonszolta a levágott fejű ellenfelünket. Ettől függetlenül most, egyre több ősz hajszállal az üstökünkön, zseniális érzés felidézni ezeket a játékokat, amelyek játszásával egykoron órákat tudtunk eltölteni, s egyszerűségükkel a mai napig belopták magukat a lelkünkbe.) Az Internet archívum gyűjtőoldalon a számos kategória böngészése mellett külön élményt biztosít az archívum szoftvertára (tinyurl.com/y5avhydc), amelybe újabban egy Commodore 64 emulátort is beszerkesztettek, így a látogatók bármelyik itt található játékot a böngészőjükben is elindíthatják. A szoftvertárban 18 ezer cím közül válogathatunk, kezdve a nyolcvanas években megjelentektől egészen a 2010-ig megjelent ingyenes játékokig.

***

Közvetlenül a magyar országhatár közelében helyezkedik el Szeged, Zentától alig 50 kilométerre, de valljuk be őszintén, nem könnyű nap mint nap lekövetni, hogy mi is történik a napfény városában. Így én is nem egyszer akkor értesülök egy engemet érdeklő szegedi eseményről, amikor az már lezajlott. A Szeged Panoráma (www.szegedpanorama.blogspot.com) blogot követve viszont az aktuális események mellett számos aktuális beszámolót és érdekességet is megtudhatunk Szegeddel kapcsolatban.