2024. március 29., péntek

Trump egy védelmi szerződés lehetőségéről beszélt az Izraeli választások előtt

Donald Trump egy kölcsönös védelmi szerződés lehetőségéről egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel - közölte maga az amerikai elnök szombaton.

A lépés a Reuters hírügynökség megjegyzése szerint erősítheti Netanjahu újraválasztási esélyeit a kedden tartandó, izraeli előrehozott választásokon.

"Felhívtam ma Netanjahu miniszterelnököt, hogy megvitassam vele egy, az Egyesült Államok és Izrael közötti Kölcsönös Védelmi Szerződés előmozdításának lehetőségét, ami további megszilárdítását jelentené az országaink közötti óriási szövetségnek" - írta Trump egy Twitter-bejegyzésben.
Az amerikai elnök hozzátette, nagy várakozásokat fűz ahhoz, hogy még ebben a hónapban, az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán folytathassák a vonatkozó egyeztetéseket.
Trump üzenetének időzítése arra utal, hogy szoros kapcsolatuk felmutatásával is alá akarja dúcolni Netanjahunak a hatalmon maradásra tett erőfeszítéseit.
Az izraeli közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak az izraeli kormányfő vezette Likud és Beni Gantz volt vezérkari főnök vezette centrista Kék-fehér párt között öt hónappal azután, hogy egy nem meggyőző választási eredményt követően Netanjahu győztesnek nyilvánította magát, de nem sikerült felállítania egy koalíciós kormányt.
A miniszterelnök esélyeit rontja, hogy Gantz pártja a Netanjahu ellen korrupció vádjával zajló eljárásokra hegyezte ki kampányát.