2024. április 20., szombat

Magyar örökségünk nyomában

Az angliai Leedsben található Kerek Erdő Tanodában havi rendszerességgel találkoznak a környékbeli magyar gyerekek és szüleik

Egykori osztálytársam, Szele-Menyhárt Karolina a télen Zentán megtartott osztálytalálkozónkon örömmel mesélte, hogy Leedsben, ahol férjével mintegy tíz éve telepedtek le, közösségi összefogással végre megalakult egy úgynevezett magyar iskola, a Kerek Erdő Tanoda. Aztán most a nyáron egy újabb zentai itthonlét már arra is alkalmat adott, hogy bővebben meséljen arról a közösségről, mely angliai életükben segíti őket és még sokan másokat magyarságuk megtartásában, és abban, hogy gyermekeik ne csak alapszinten beszéljék anyanyelvüket.

Szele-Menyhárt Karolina: Hiánypótló tevékenységet folytatunk a Kerek Erdő Tanodában (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szele-Menyhárt Karolina: Hiánypótló tevékenységet folytatunk a Kerek Erdő Tanodában (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szele-Menyhárt Karolina a leedsi Kerek Erdő Tanoda alapító tagjai közé tartozik, és önkéntesként minden találkozón kiveszi a részét a teendőkből. Elmondása szerint ők maguk nagy szükségét érezték, hogy létrejöjjön a közelükben egy ilyen iskola, ugyanis a magyar nyelv használata csak az otthoni környezetre korlátozódik, és így érezték, hogy lányaik anyanyelve elég szegényes lesz, ráadásul keveset fognak megtanulni magyarságukról, a hagyományainkról:

– Csak odahaza beszéltünk magyarul, és láttuk, hogy ez egy idő után túl kevés lesz, ráadásul mi nem vagyunk tanárok, sem az irodalomról, sem a hagyományainkról nem tudtunk volna eleget átadni nekik. A szókincsük nagyon szegényes lett volna, és mi ennek elejét akartuk venni, és kerestük a magyar családokkal való találkozási lehetőségeket, kerestük a környék magyar iskoláit. Hároméves volt a nagyobb lányom, a kisebbik meg éppen megszületett, amikor 2014-ben megalakult Manchesterben a Zsigmond Király Magyar Iskola (Zsigmond Király Hungarian Cultural Club and School) és oda kezdtünk el mi is járni, és nagyon feltöltöttek bennünket azok az alkalmak.

Manchester azonban tőlünk egy órára van, és az utazás sokszor nehezére esett mindannyiunknak, így folyton azon járt az eszünk, hogyan lehetne egy hasonlót Leedsben is létrehozni – kezdte Karolina a leedsi Kerek Erdő Tanoda előzményeinek ecsetelését, majd így folytatta: – Sokan voltunk ezzel így, és kerestük a megoldást, tudtuk, hogy szeretnénk egy a manchesterihez hasonló hétvégi magyar iskolát, de nem volt hozzá tanítónk. Egy zenés gyerekfoglalkozáson találkoztam egy anyukával, aki tanítónő és akinek szintén nagyon tetszett az ötlet. Ő Rácz Hajnalka, aki Szombathelyről költözött Leedsbe, és szívesen vállalta volna a gyerekek tanítását. Ezek után felgyorsultak az események, szerveztünk egy nyári családi napot, ahol bemutattuk, milyen lenne a Kerek Erdő Tanoda, készítettünk Facebook/profilt és tavaly szeptemberben megalakult a leedsi Kerek Erdő Tanoda, mint a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskola tagiskolája, és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy csatlakozhattunk hozzájuk. Azóta havi rendszerességgel találkozunk a helyi baptista templom egyik termében, és három órát töltünk együtt. A gyerekekkel a tanítónő és a segítői foglalkoznak, összesen heten, és néha még többen is, mi szülők pedig a felnőttek részére kialakított klubban beszélgetünk, ismerkedünk, ténykedünk.

Egy-egy alkalommal akár húsz gyermek is összejön (Fotó: Kerek Erdő Tanoda)

Egy-egy alkalommal akár húsz gyermek is összejön (Fotó: Kerek Erdő Tanoda)

Karolina elmondása szerint a Kerek Erdő Tanodában alkalomtól függően 10–20 gyerkőc is részt vesz a foglalkozásokon, és egyelőre két csoportban dolgoznak velük az oktatók:

– A kicsik a négytől hatévesek, ők az ún. Magoncok. Ők énekeket, mondókákat tanulnak, valamint népi gyermekjátékokat, és azok révén ismertetik meg velük a magyar kultúra kincseit és a szókincsüket is bővítik. Velük kézműveskednek is, zenét is tanulnak és meséket is olvasnak. A nagyobbak, vagyis a héttől kilencévesek a Suhángok. Ők interaktív módszerekkel tanulnak Magyarország kultúrájáról, irodalmáról, természeti kincseiről, néprajzáról és számukra is van kézműves foglalkozás. Nagyobb csoport egyelőre nincs, hiszen ekkorák a gyerekeink, de majd a tíztől tizenkét évesek lesznek a Csemeték. A Kerek Erdő Tanodába mi szülők és a gyerekeink is szívesen jövünk, hiszen magyarok között vagyunk, megbeszélhetjük a külföldi élet nehézségeit, segítjük egymást a boldogulásban, ügyintézésben és közben jól is érezzük magunkat. A gyermekeinken ugyanezt az örömöt, megelégedést látjuk és ez fontos. A fő célunk persze az, hogy lehetőséget biztosítsunk a magyar közösség számára az anyanyelv és a magyar kultúra ápolására, valamint a magyar hagyományok megőrzésére. A tantervünk a néprajz jeles napjaira, szokásaira épül, és a gyerekeket igyekszünk megismertetni az ősi magyar mesterségekkel. Azzal tisztában vagyunk, hogy havi egy alkalomtól nem várhatunk csodát, de valahogy el kellett indulnunk ezen az úton.

Szele-Menyhárt Karolina is besegít, itt éppen a nemezelésbe (Fotó: Kerek Erdő Tanoda)

Szele-Menyhárt Karolina is besegít, itt éppen a nemezelésbe (Fotó: Kerek Erdő Tanoda)

Nagyon szép élményünk volt karácsonykor, hogy csomagokat kaptunk és küldtek hozzánk hasonló magyar iskolákból. A Birminghami Magyar Iskolának volt a kezdeményezése, hogy meglepetéseket küldjünk más magyar iskoláknak világszerte. Ők szervezkedtek, mi pedig csatlakoztunk a kezdeményezéshez, és a gyerekeink nagyon élvezték, hogy ajándékokat készítettek hasonló sorsban élőknek. Mi az ajándékainkat egy amerikai magyar iskolának küldtük el, és egy holland iskolától kaptunk, és az valami csodálatos dolog volt. Jó volt érezni, tudni, hogy vannak sorstársak, és ezen a csomagküldésen keresztül a gyerekeink is átélték, hogy ez a mi magyar nyelvünk nem egy titkos dolog, furcsa nyelv, amit csak mi beszélünk otthon, hanem megbizonyosodtak róla, hogy a világ minden táján vannak hozzánk hasonlók, máshol is működnek ilyen magyar iskolák.

Karolina elmondta azt is, hogy a Kerek Erdő Tanodában az elmúlt egy évben már koncertet is szerveztek, a magyarországi Aranyalma Páros duó járt náluk, ami nagy sikert aratott, és nagyon szeretnék, ha további kis költségvetésű együtteseket láthatnának vendégül, valamint nagy álmuk egy néptánctábor, vagy egy tartalmasabb néptáncfoglalkozás, esetleg táncház megszervezése, és ehhez is keresik a lehetőségeket.

A Kerek Erdő Tanoda klubként működik, egy közösséget alkotnak a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskolával, és a klubtagjaik kedvezményesen vehetnek részt az ő alkalmaikon is.