2024. április 19., péntek

Mégis jó a zombori ivóvíz

Az elavult vezetékek rontották az elemzés eredményeit

Lapunkban már beszámoltunk róla, hogy a belgrádi Dr. Milan Jovanović Batut Egészségügyi Intézet a közelmúltban tette közzé a szerbiai vízhálózat egészségügyi minőségéről szóló éves jelentését. A 2018-ban lefolytatott ellenőrzések összegzése szerint a Vajdaságban öt helyen baj van a víz minőségével, köztük Zomborban is. Az itt mért mikrobiológiai szennyeződést 19,6 százalékban határoztak meg, ami a legmagasabb arány a tartományban, az ország területén pedig a második legmagasabb.

VALÓBAN ENNYIRE ROSSZ LENNE A HELYZET?

A jelentés állítása meglepte a zomboriakat, akik abban a meggyőződésben élnek, hogy az ország egyik legminőségesebb vezetékes vizét isszák. A környező falvak mikro vízhálózatairól ez már nem mondható el, azokban sok a vas, az arzén, időnként elszaporodnak a baktériumok, ám a Vodokanal Vízművek egymás után veszi át a falusi vízvezetékeket, és vezeti oda a Jaroš vízgyárból az egészséges ivóvizet, vagyis javul a helyzet a falvakban.

A zombori vizeket, így a csapvizet is rendszeresen ellenőrző Közegészségügyi Intézet a Batut-jelentéssel szemben azt állítja, hogy a városi vezeték vize kifogástalan, és aggodalom nélkül fogyasztható.

A zombori Közegészségügyi Intézetben elmagyarázták, hogy mi vezetett a vízminőség kettős megítéléséhez. A Batut Intézet az évi jelentését a körzeti intézetektől kapott összegzések alapján állítja össze. Nyugat-Bácskában a vízellenőrzést a zombori intézet végzi, a zombori vízvezetékből például havonta 60 vízmintát vesz, amit vegyi és mikrobiológiai vizsgálatoknak vet alá. Megtörténik, hogy sikertelen, vagy gyanús eredményt ad az analízis, ilyenkor megismétlik az eljárást a mintavételtől az elemzésig. A Batut Intézet felé továbbított jelentésbe belekeveredtek az eredménytelen vizsgálati jelentések, amelyek megváltoztatták a tényleges helyzetről szóló képet.

A RÉGI VEZETÉKEK IS RONTOTTAK AZ EREDMÉNYEN

A vízmintákat könnyen hozzáférhető, nyilvános helyekről gyűjtik be. Ezek között van olyan hely is, ahol a vezeték már rég cserére szorulna, mert állapota befolyásolja a csapvíz összetételét. Ilyen hely például a menekülteket befogadó tábor a Sikarában, ott ugyanis véget ér a városi vízhálózat, de ilyen problémával küzd a zeneiskola és a gimnázium is. A városi vízvezeték ezen szakaszait szanálni kell, utána ott is minőségi lesz a csapvíz – mondják a szakemberek.

A Vízművek belső ellenőrzése napi szinten elemzi a vízgyárban a víz minőségét, mégpedig azon nyomban, hogy kinyerték a kútból, majd levegőztetés, ülepítés után, a fertőtlenítést követően, és végül szűrés után. A külső ellenőrzés a városi Közegészségügyi Intézet feladata, amely a már említett, 60 helyről vett minta mellett időről időre átfogóbb elemzéseket is végez. A hálózatba kerülő víz fizikailag és vegyileg egyaránt tiszta, olykor elszaporodhatnak benne a veszélytelen baktériumok, főként ha hosszabb ideig áll a vezetékben a víz, de ez sem jellemző. Ezen baktériumok elfogadható mennyiségét tekintve Szerbia rigorózus, az Európai Unióban engedélyezett mennyiségnek mindössze a tíz százaléka fölött hajlandó szemet hunyni.

A víz minőségét közvetetten bizonyítja, hogy a városban és környékén semmiféle, ivóvízzel terjedő járványra nem volt példa.

TERJESZKEDIK A VÍZGYÁR

Az 1961-ben alapított Vodokanal kommunális közvállalat a Jaroš vízlelőhelyről termeli ki az ivóvizet, de a hálózatba több artézi kút vizét is belekeveri. A régi vízgyár 100 liter/másodperces kapacitása kevésnek bizonyult, ezért mellé egy dupla kapacitású új gyárat építettek. Ezt követően a régit fölújították, megnövelték teljesítményét, így most a két vízgyár együttesen másodpercenként 400 liter vizet képes a vezetékbe juttatni.

Ma már ez a vízgyár látja el Csonoplya és Kerény lakosságát is. A főnyomó vezetéket már lefektették Nemesmiliticsig, ahonnét egy nyomásnövelő állomás létesítését követően a település mellett Őrszállást és Regőcét is rákapcsolják a zombori hálózatra. A Jarošon nyert víz már ott kopogtat Sztapár és Doroszló határában, és belátható időn belül eljut mind a 15 Zombor környéki faluba, azzal, hogy Bezdánnak saját vízműve van, mi képes Monostorszeg, Küllőd és Béreg igényeinek kielégítésére.

VÍZTILALOM A FALVAKBAN

Ezekre a bővítésekre égetően szükség van, ugyanis a vezetékes víz magas arzéntartalma miatt teljes víztilalom van érvényben Sztapáron, Doroszlón, Gádoron, Harasztin, Regőcén, Küllődön, Sárin (Aleksa Šantić) és Monostorszegen. A probléma nem új keletű, ezen falvak számára megváltást jelentene a városból érkező vezetékes víz. Jelenleg ugyanis még szanitáris célokra se használható, ami a csapokból folyik.