2024. április 24., szerda

A városképformáló Berzenczey Domokos

Látványos utcai kiállítás nyílt a zentai városnapi programsorozat keretében

A fenti címmel szervezett a zentai városnapi programsorozat részeként alkalmi, immár hagyományos utcai kiállítást Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A megnyitóra szerdán délután került sor a helyi városháza kupolája mellett.

A kiállítás a zentai városháza kupolája mellett várja a látogatókat (Herédi Krisztián felvétele)

A kiállítás a zentai városháza kupolája mellett várja a látogatókat (Herédi Krisztián felvétele)

Berzenczey Domokos 1904 és 1918 között volt Zenta város főmérnöke, akinek nevéhez számos épület tervezése fűződik. Városi főépítészként való ténykedése alatt alakult ki Zenta városképe, amely lényegében a mai napig megmaradt, és amely reprezentálja a feltörekvő település felzárkózását és igazi várossá alakulását a régióban. A kiállítás egyúttal a 130 éves zentai vasútról is megemlékezik.

Az önkormányzat nevében Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, a turisztikai szervezet képviseletében pedig Laskovity Kornél igazgató köszöntötte a közönséget. Az igazgató elmondta, tapasztalataik szerint egy ilyen kiállítás akkor is élni tud, ha nem hagyományos keretek között, négy fal közé zárva szervezik meg, ráadásul ilyen módon több funkciót is szolgál; nem csupán a turisták, hanem a helyi lakosok is hasznos információkat szerezhetnek általa évről évre a város igen gazdag múltjáról.

A tárlatot a saját, illetve a helyi Történelmi Levéltár archívumából Tari László helytörténész állította össze idén is, aki az anyag szakmai hátterét ismertette. Berzenczeyről – aki 140 éve született, és 80 éve halt meg – elmondta, azért rendkívül jelentős figura, mert fiatal mérnökként ő formálta meg Zenta jelenlegi városképét, és alakította ki imázsát. Igen tekintélyes építésznek számított, ezért gondolták úgy a szervezők, hogy mindenképpen megérdemel egy ilyen jellegű megemlékezést.

A 130 éves zentai vasútról elárulta, azért volt ennek akkoriban nagy jelentősége, mert abban az időben vasutat kapni egy városnak presztízsértékű volt; beindulhatott általa a személyi és az áruforgalom, bekapcsolva a községet a gazdasági, kulturális és egyéb vérkeringésbe. Mindez tehát Zenta előrelépését szolgálta. Egyebek között koronás fők is gyakrabban megfordultak itt ezután.

Ehhez az anyaghoz kapcsolódik érdekességképpen a Tripolszki Dalibor ritkaságnak számító, házi vasútmúzeumát bemutató pannó. A zentai fiatalember a vasútnál dolgozik, gyermekkora óta annak szerelmese, és az évek folyamán mindent hazavitt, amit a vállalat leselejtezett. Így végül sikerült az otthoni kertjében kialakítania egy igazi kis vasúti emlékkiállítást eredeti sínekkel, fényjelzőkkel és minden egyéb tartozékkal. Mindez telefonos egyeztetés után szabadon látogatható a Munkás utca 3. sz. alatt.

Az utcai kiállítás novemberig tekinthető meg.