2024. április 26., péntek

Nagy erejű robbanás a Szőlő utcában

Egy lakóház romba dőlt, egy személy pedig súlyosan megsérült

Csütörtökön hatalmas detonáció rázta meg a Pescsara helyi közösségben található Szőlő utcát. Valószínűleg gázpalack szivárgása idézte elő a robbanást, aminek következtében egy lakóház romba dőlt, és teljesen lakhatatlanná vált. A házban tartózkodó hatvanéves I. S. súlyosan megsérült.

Pénteken a robbanás helyszínén jártunk. A ház szinte teljesen romba dőlt. A robbanás erejét jól mutatja, hogy a több mint fél méter vastag falakat is ledöntötte. A ház utcára néző oldala rádőlt a kerítésre, kidöntve azt, a faldarabok pedig az utca gyalogjárdájára omlottak.

A romba dőlt háznál sikerült beszélnünk I. S. közvetlen szomszédjával, aki a robbanás után elsőként ért ki a helyszínre.

Az utcára dőlt a ház egyik oldala (Fotó: Patyi Szilárd)

Az utcára dőlt a ház egyik oldala (Fotó: Patyi Szilárd)

– A házunkban tartózkodtam, amikor csütörtökön délelőtt tíz óra körül bekövetkezett a robbanás. Hatalmas rázkódást éreztem. Az udvart ellepte a por. Kirohantam az udvarra, el se tudtam képzelni, mi történt. Amikor kicsit leült a por, akkor halottam meg a segélykiáltást. Odarohantam a szomszédhoz. Megpróbáltam kiszabadítani a romok alól. Az utcabeliek is próbáltak segíteni rajta, de addig nem tudtuk kiszabadítani őt, míg meg nem jöttek a tűzoltók. Valószínűleg gázszivárgás történt. Más robbanékony anyag nem volt a házban. A mentés után az illetékesek átvizsgálták a romokat. A gázpalackokat egészben találtuk meg. Lehet, hogy valahol a csőből szivárgott a gáz – nyilatkozta lapunknak a szomszéd, aki azt is elmondta, hogy a ház nem a robbanásban megsérült személy tulajdona. Ő azért tartózkodott az ingatlanban, hogy vigyázzon az ott található értékekre, valamint hogy karban tartsa a házat és az udvart.

Egy utcabeli nő, aki szintén ismeri I. S.-t, a következőket mondta el a történtekről:

A ház teljesen lakhatatlanná vált (Fotó: Patyi Szilárd)

A ház teljesen lakhatatlanná vált (Fotó: Patyi Szilárd)

– Tíz óra körül nagy robbanásra lettem figyelmes. A házunk ablakai megremegtek. A mi házunkban nem esett kár, csak egy kis áramkimaradást észleltünk. Kimentem az udvarra, de nem láttam semmit. Ekkor kimentem az utcára, ahol nagy porfelhő fogadott. Láttam, hogy a gyalogjárdán romok hevernek. Az utcát üvegszilánkok borították be. Szerencse, hogy a robbanáskor senki nem tartózkodott a ház előtt. Amikor közelebb mentem, akkor láttam, hogy összedőlt az egész ház. Mi, utcabeliek próbáltunk a bent rekedt szomszédon segíteni, de nem tudtuk a romok alól kihúzni. Hívtuk a tűzoltókat, akik ki is jöttek a helyszínre, majd megérkeztek a mentők is. Még az áramszolgáltató munkatársai is itt voltak, hogy áramtalanítsák az épületet. A mentés több, mint egy órán át tartott, mert a romok között sehogy sem tudtak hozzáférni, és a lába is beszorult a romok közé. Az volt a szerencséje, hogy a sarokban egy ágyon ült. Állítólag cigarettára gyújtott, és akkor következett be a robbanás. Ha a szoba közepén éri a robbanás, szerintem nem élte volna túl. A gázpalackokat egészben találtuk meg, de valahol szivároghatott a gáz. Nem is a konyhában következett be a robbanás, hanem a szobában – mesélte a nő, és hozzátette, hogy több gázpalack is volt az épületben, ha azok is felrobbantak volna, akkor szerinte nagyobb tragédia is történhetett volna.

A szomszédok elmondása szerint I. S. főleg az arcának egyik felén és a kezén szenvedett el másod- és harmadfokú égési sérüléseket. Jelenleg az újvidéki kórházban kezelik.