2024. április 25., csütörtök
FÉRFI VB

Spanyol–argentin döntő lesz

Fergeteges izgalmakat hozott a kosárlabda-világbajnokság első elődöntője Spanyolország és Ausztrália között. A mérkőzésen meglátszott a hatalmas tét, a nézők igazi küzdelmes összecsapást láthattak.

Az első percek hispán vezetését hamar ledolgozták a kenguruk, akiket szokás szerint Patty Mills, a San Antonio irányítója vezetett. Az első negyed után egykosárnyi előnnyel (21:19), a nagyszünetben 5 ponttal (37:32) vezettek az ausztrálok. A harmadik negyed derekán, amikor az ausztrálok percekig tíz pont körüli előnnyel mentek, úgy tűnt, a spanyoloknak nehéz lesz visszakapaszkodni, ám Rubióék 9:3-as futással zárták a negyedet (55:51), majd az utolsó tíz perc során fokozatosan visszajöttek – a záró másodpercek thrillerében még Millsnek kellett egyenlítenie a büntetővonalról (71:71).

Következhetett a hosszabbítás, amelyben továbbra sem látszott eldőlni a csata, most az egész meccsen parádézó Marc Gasolnak kellett a vonalról egyenlítenie (80:80) a folytatásért. Jöhetett a második öt perc, amely során végül spanyolok nagy nehezen dűlőre vitték a dolgot, elsősorban Llull két jó ütemben dobott triplájával megtört az ausztrálok ellenállása (95:88). A maratoni meccset Marc Gasol 33 ponttal, Rubio 19 ponttal és 12 gólpasszal, Llull 17 ponttal zárta. A túloldalon Mills 34 pontja végül csak saját statisztikáját javította, a csapatából még a remekül lepattanózó Kay (16 pont, 11 lepattanó) és a veterán Bogut (12) dobott két számjegyű pontot.

A másik ágon a két nagy meglepetés okozója, a Szerbiát kiejtő Argentína és az USA-t legyőző Franciaország mérkőzött meg a döntőért. A mérkőzést a vártnál simábban a 28 pontos Scola vezette dél-amerikaiak nyerték 80:66-ra, a gallok szemmel láthatóan nem tudtak regenerálódni az USA elleni diadal után. A kínai vb-n így spanyol–argentin döntő és ausztrál–francia bronzmérkőzés lesz.

A hétvége programja a mai helyosztókkal kezdődik Pekingben. 10 órától az Egyesült Államok és Lengyelország a 7., 14 órától Szerbia és Csehország az 5. helyért játszik. A bronzmérkőzést vasárnap 10 órától, a döntőt 14 órától rendezik.