2024. április 25., csütörtök
2. Kamarazenei Fesztivál, Újvidék

Hat kiváló fúvószenész estje

A székvárosban, a Matica srpska Galériában csütörtök este a Saxtet c. koncerten a Kamarazenei Fesztivál keretében az Újvidéki Fúvós Kvintett (Novosadski duvački kvintet) Gaetano Di Bacco olaszországi szaxofonművésszel lépett közönség elé. A fúvós hangszerekre írt zeneszámok kedvelőit színvonalas esttel ajándékozták meg. Gyermekek is élvezték a koncertet, amelyen a zeneművészek megszólaltatták Jaques Ibert (1890–1962)Trois pièces brèves, Marc Eychenne (1933) Sextour, Henri Tomasi (1901–1971) Printemps (Tavasz) és Darius Milhaud (1892–1974) Scaramusche c. művét.

Az utóbbi két zeneműnek ez volt az újvidéki bemutatója.

A vendégművész szaxofonista Gaetano Di Bacco a L’Aquilai Zeneakadémián diplomázott J. M. Londeix növendékeként. Jelenleg szaxofontanár a pescarai Zeneakadémián. 1984 óta napjainkig több mint 1600-szor koncertezett szerte a világban. Selmer szaxofonon játszik. A Quartetto di Sassafoni Accademia tagjaként Európában, Afrikában, Ázsiában, Közel- és Távol-Keleten, Észak- és Dél-Amerikában tartott koncertsorozatot. Salzburg, Valencia, Párizs, Bern, Barcelona és más városok zenei színpadán lépett fel neves zenészekkel, együttesekkel, és világszerte számos mesterkurzust tartott. Gyakran zsűritag a nemzetközi szaxofonversenyeken. Eddig 9 hanghordozót jelentetett meg.

A székvárosi zenekedvelők ismerik, kedvelik az Újvidéki Fúvós Kvintettet, amely megalakulása, 2010 óta sikeresen lép fel hazai és külföldi közönség előtt. Tagjai – Ksenija Mijatović Korom (fuvola), Veronika Antunović Marić (oboa), Boros Krisztián (klarinét), Goran Marinković (fagott), Mirko Marić (horna) – olyan zeneművészek, akiknek szerteágazó zenei tevékenységükkel nyerték el a szakmabeliek, a tanítványaik és a közönség elismerését. Fellépnek kamarazenei együttesben, zenekarban, valamint zenepedagógiai munkájuk során a következő nemzedéknek önzetlenül adják át tudásukat, tapasztalatukat.

Az együttes az elmúlt évek során Mario Stefano Pietrodarchi, Gianluca Marcianò, Norbert Gilinger, Boštjan Lipovšek, Gordan Tudor és más számos, neves külföldi zeneművésszel együttműködött. Hosszú távú és sikeres az együttműködésük a hazai Igor Lazić, Sanja Lukovac, Marko Miletić, Slobodanka Stević, Aleksandar Gligić művészekkel. Különösen jelentős az iskoláskor előtti gyermekeknek és a fiatalabb általános iskolás diákoknak szervezett Péter és a farkas c. edukatív koncertsorozatuk. Nemcsak a saját zenei pályájukat egyengetik, hanem fúvós hangszereken muzsikáló tehetséges, fiatal zenészek oktatásán, valamint zenei közönség nevelésén is fáradoznak.