2024. március 29., péntek

A Galebot is megcsodálhatják a repülős csúcsrendezvényen

Parádés magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket Magyarország legnagyobb repülős rendezvényén, a ma kezdődő IV. Szegedi Repülőnapokon és Légiparádén. A vasárnap befejeződő programsorozatban minden eddiginél több külföldi gép lesz látható. Ausztriából érkezik a Red Bull The Flying Bulls nevű, világszerte kuriózumnak számító impozáns történelmi repülőgép-gyűjteménye, Szerbiából a G2 Galeb sugárhajtású vadászgép, Belgiumból pedig az OV–10 Bronco amerikai könnyű csatarepülőgép. Látható lesz a Szeged fölötti égen a német műrepülőbajnok, Martin Graf, de jön vitorlázó műrepülő világbajnok Svédországból, aki látványos éjszakai meglepetéssel készül a látogatóknak.
A magyar produkciók közt szerepel az L–29 delfin sugárhajtású vadászgép műrepülő-bemutatója, az LI-2 retró utasszállító „röpködése”, valamint a Hajdú Apolló kötelék. Lesz MI-2 extrém helikopterbemutató, és mások mellett Szegedre suhan Vári Gyula világbajnok sugárhajtású vadászgéppilóta YAK–52-es gépével. Az egész hétvége egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik a Boeing 737-800 típusú utasszállító vasárnapi bemutatkozása. A több mint negyven méter hosszú repülőgép százméteres magasságba ereszkedik majd le Szeged légterében.
A szervezők szombatra várják a Magyar Honvédség gépeit: a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a Saab JAS 39 Gripen vadászgép áthúzása mellett az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisról érkezik a MI–17 szállító helikopter és a ZLIN típusú Z–242 kiképző repülőgép, amelyek dinamikus és statikus attrakciókkal is igyekeznek elkápráztatni a jelenlevőket. A helikopterből ejtőernyős dobást láthatnak az érdeklődők, a ZLIN pedig műrepülő-bemutatót tart.
Szeged egyszerre három hőlégballonversenynek is házigazdája, felvezetéseképpen annak, hogy 2021-ben itt rendezik meg a 22. hőlégballon-Európa-bajnokságot. A héten a Tisza-parti város ad otthont a 3. Közép-Európa-kupának, az 1. női Európa-kupának és a 39. magyar nemzeti bajnokságnak is. A versenyzők a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órában hajtják végre feladataikat, így egyszerre több tucat színes hőlégballon siklik majd a város és a környék légterében.