2024. március 28., csütörtök

A Kreml negatívan értékeli az ukrán elnök szankciófelhívását

A Kreml negatívan értékeli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni szankciók fenntartását követelte - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov rámutatott, hogy a szankció kétélű fegyver, amely szerinte senkinek sem hoz hasznot, és a nemzetközi joggal is ellentétes. Szavai szerint Moszkvának sokkal inkább tetszik az, hogy Kijev részletes útitervet készít elő a minszki megállapodásokban foglalt ukrán kötelezettségvállalások végrehajtására, mert - mint mondta - csak ez vezethet el "az ukrán belső probléma" rendezéséhez.

A szóvivő arra reagált, hogy az ukrán vezető egy pénteki kijevi tanácskozáson a "békéért fizetett adóként" állította be a Moszkva ellen bevezetett szankciókat, illetve az azok miatt elszenvedett veszteségeket.

Peszkov nem zárta ki a fogva tartott személyek újabb cseréjének célszerűségét Moszkva és Kijev között, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy azt csak aprólékos egyeztetést követően lehet végrehajtani. Szavai szerint a felek közötti tárgyalásokon még nem merült fel a tavalyi kercsi incidens során lefoglalt három ukrán hajó kérdése.

Az orosz parti őrség által a Fekete-tengeren tavaly november 25-én történt incidens során elfogott 22 ukrán tengerész és két biztonsági tiszt a múlt szombati orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadult.

Peszkov azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netajnahu izraeli kormányfő Szocsiban megtartott csütörtöki tárgyalása során nem esett szó "az izraeli szuverenitás Jordán-völgyre való kiterjesztésének kérdéséről". A 7Kanal orosz nyelvű izraeli hírportál pénteki közlése szerint Netanjahu izraeli újságíróknak kijelentette, hogy annexiós tervével kapcsolatban nem hallott bírálatot Putyin részéről.