2024. április 24., szerda

Húszmilliós keret a sörfőzdék számára

A vidéken folytatott feldolgozóipari tevékenység támogatása az elsődleges cél

Új pályázati vonalat indított útjára a tartományi kormány: az idén már a sörfőzdéket is támogatásban részesíti, amennyiben eleget tesznek a pályázati kiírás feltételeinek és beruházásokat kívánnak foganatosítani. Ótott Róbert mezőgazdasági segédtitkár lapunknak nyilatkozva az új pályázat kapcsán közölte, a kézműves söröket készítő cégek számára jóváhagyott keret összesen húszmillió dinárt jelent ez alkalommal. Azok a jogi személyek tudnak pályázni, akik már most rendelkeznek sörfőzdével, megfelelő engedélyekkel, s új beruházást kívánnak végrehajtani.

– A tervbe vett fejlesztés, beruházás adó nélküli részének ötven százalékát tudják a pályázat jóvoltából alapesetben megtéríteni. Azokban az esetekben azonban, amikor a cég felelős személye hölgy vagy negyven évnél fiatalabb személy, s ezáltal a kedvezményezett kategóriába sorolható, a befektetés hatvan százalékát is visszakaphatja a kiírásnak köszönhetően vissza nem térítendő támogatás formájában a tartománytól – ismertette Ótott.

Kétmillió dinárt tehet ki a tartományi dotáció a nem kedvezményezett, s 2,2 millió dinárt a kedvezményezett kategória esetében, tudtuk meg. A minimális támogatási összegnek százezer dinárnak kell lennie, ami annyit jelent, hogy a befektetésnek meg kell haladnia a 200 ezer dináros összeget.

– Egészen október 1-jéig lehet pályázni ezekre a támogatásokra. Sörfőzéshez használatos eszközöket lehet vásárolni, hűtőrendszereket lehet beszerezni, gépsorokat működésbe állítani, a víz tisztításához, kezeléséhez szükséges berendezéseket is lehet vásárolni. Előszámlával is jelentkezhetnek a pályázatra, igaz, ebben az esetben az előszámlán kiállított összegnek meg kell haladnia a 300 ezer dinárt.

A mezőgazdasági titkárságnak a sörfőzdék számára nyújtott segítséggel az a nem titkolt célja Ótott beszámolója szerint, hogy tovább erősítse azokat a mezőgazdasági termelőket, akik a feldolgozási szektorban tevékenykednek, úgy értékelik, hogy az efféle segítség plusz jövedelmet jelenthet számukra és segíti őket abban, hogy talpon maradva erősítsék a termelést is.

– Különösen fontos az, hogy támogassuk a falvakban, vidéken dolgozó vállalatokat, gazdákat. A falvakban is szükség van munkahelyek teremtésére, s a jenlegei pályázati kiírás révén nyert összegek éppen abban segíthetnek sokaknak, hogy ilyen jellegű bővítés mellett döntsenek – hangsúlyozta az illetékes segédtitkár.

A tartomány fenntartja a jogot arra, hogy az elbírálás kapcsán helyszíni ellenőrzést hajtson végre a pályázónál, s az ellenőrzés előtt megkezdett, már folyamatban lévő beruházásokat nem veszi majd figyelembe, nem ismeri majd el a pályázat feltételeinek eleget tévő beruházásként, új bővítésekre van tehát mindenképpen szükség, áll a pályázati felhívásban.

A részleteket megtalálhatják az érdeklődők a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság honlapján is, a www.psp.vojvodina.gov.rs webcímen. Ugyanitt a Titkárság egyéb elérhetőségei is szerepelnek, ha valakiben további kérdések merülnének fel a kiírás kapcsán.