2024. április 18., csütörtök

A belváros új dimenziója

Szombaton nagyszabású koncertre várják a komolyzene kedvelőit

A Korzó elnevezést viselő programegyüttest szombaton, szeptember 14-én tartják meg Újvidék belvárosában, a Mihajlo Pupin sugárút kellős közepén, egy erre az alkalomra felállított, hatalmas színpadon.

Robert Lakatoš középen, az önkormányzat képviselőinek társaságában. Örül annak, hogy szülővárosában léphet közönség elé (Ótos András felvétele)

Robert Lakatoš középen, az önkormányzat képviselőinek társaságában. Örül annak, hogy szülővárosában léphet közönség elé (Ótos András felvétele)

A sokakat megmozgató, művelődési eseményt tavaly is megszervezték, nagy sikere volt, nagyjából tízezren élvezték a komolyzenei koncerteket. Az önkormányzat illetékesei és Robert Lakatoš hegedűművész, az est egyik fellépője tegnap a városházán sajtótájékoztató keretében ismertették a tudnivalókat. Elmondták, hogy az est folyamán fellép majd a Vajdasági Szimfonikus Zenekar Mikica Jevtić vezényletével, és Kinka Rita zongoraművésznő is.

Dalibor Rožić önkormányzati művelődésügyi megbízott szerint a hétvégi egy olyan koncert lesz, amely városunkat feltaszítja Európa és a világ nagyvárosainak művelődési mezőnyébe: – A komolyzene élvezését mindenki számára elérhetővé tesszük, a belváros térségének egy új dimenziót kölcsönzünk – magyarázta.

A szombati eseményt a Művelődési Kaleidoszkóp nevet viselő, szeptember végéig tartó programplatform keretében valósítják meg, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben cím jegyében. A platform több oldalról közelíti meg a kultúra és a művészet fogalmát. A korlátok eltörlését szorgalmazza, Újvidék nyíltságát jelképezi, nagyon nagy jelentőséggel bír a 2021. év tervezett történéseinek vonatkozásában. Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 Alapítvány vezetője elmondta, hogy a platform nagyjából 400, művelődési előjelű eseményből áll, amelyeket 80 helyszínen tartottak-tartanak majd meg. 60 szervezet vesz részt realizálásában, a hónap végéig a programokban az alkalmazott művészetekre fektetik a hangsúlyt. – Szeptember 17-én az Egységben finn és svájci iparművészek állítanak ki, akárcsak 22-én, a vasútállomás épületében. A Nejlonpiacon irodalmi reggelt szervezünk, amely egy újfajta, író és olvasó közötti kapcsolatteremtést népszerűsít – mondta az igazgató.

A koncert tehát az említett napon jelképesen, 20 óra 21 perckor kezdődik, a forgalomkorlátozás – a színpad építése miatt már ma éjjel életbe lép a sugárúton. Így volt ez tavaly is, a Žarko Zrenjanin utca és a Pionir utca közötti szakasz lesz lezárva. Az idén valószínűleg nem okoz majd akkora gondot a zárlat, mint tavaly, amikor a belvárosnak a legnagyobb része közműhálózati munkálatok miatt le volt zárva, és az autósok meglehetősen idegesek voltak. A színpadot vasárnap 20 óráig elhordják.