2024. április 19., péntek

A vizes élőhelyek bölcs felhasználásáról

A Topolyai Völgyek Természeti Park területén folyamatosan követik a víztározó és a talajvíz minőségét

Egy Szerbia és Horvátország közötti határon átnyúló projekt az Aktív Szenzoros Megfigyelőhálózat és Környezeti Elemzés a Vizes Élőhelyek és Más Felszíni Vizek Védelmének és Bölcs Hasznosításának Érdekében elnevezést viseli. Szerbiában a projektum szakmai hátterét az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara és a Tartományi Természetvédelmi Intézet képezi.

A projektum szerbiai része a Topolyai Völgyek Természeti Park területén zajlik, ahol már folyamatban van a víztározó és a talajvíz minőségének folyamatos követése. A mérőpontok a mesterséges tó part menti sávjának vonalán, különböző növényzetű területeken találhatóak, hogy kimutatható legyen, a parti növényzet milyen szerepet játszik a környező területekről érkező szennyeződés csökkentésében. A kapott adatok alapján készülnek el a felszíni vizek part menti növényzetének telepítésére és fenntartására vonatkozó irányelvek, valamint a Topolyai-tó egy partszakaszán létesítendő zöldterület részletes terve is.

Szabados Klára és Vesna Kicošev, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársai ismertették egy, az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló úgynevezett IPA-projektum részleteit Topolyán. Horvát részről az eszéki Villamosmérnöki, Számítástechnikai és Informatikai Kar, valamint Vukovar–Szerém megye a védett természeti értékek kezelésével foglalkozó állami intézmény a projekt hordozója.

A projekt felhívja a figyelmet a Pannon-térség legfontosabb kihívásaira, a vidéki és mezőgazdasági művelés alatt álló területek víz és vízszennyezésre gyakorolt ​​antropogén hatásának felmérése alapján. Mindkét esetben mesterséges tavakról, úgynevezett víztározókról van szó. Az ilyen vizek kezelési rendszerében – mivel szántóföld öntözésére használják – a felszíni víz minősége kiemelkedő fontosságú.

Szabados Klára kiemelte, hogy elsősorban azért jöttek el Topolyára, hogy a meghívott területhasználó csoportokat – horgászokat, vadgazdálkodókat, környezetvédőket, természetkedvelőket és a vízi sportok kedvelőit és a rekreációs célzattal sportolókat, valamint a döntéshozókat, érdekvédelmi szervezetek képviselőit értesítsék erről a projektumról, egyúttal pedig azt is megtudják, hogy ezek az emberek hogyan képzelik el a tóparti zöld védősávot. – Mi ezeket a védősávokat többhasznú sávokként képzeljük el, tehát amellett, hogy szűrik a szennyezést és élőhelyet biztosítanak nemcsak a védett fajok, hanem a vadászható fajok számára is, mindenképpen nagyon fontos feladatuk lehet a helyi lakosság rekreációs igényeinek esetében, vagy akár a környezetvédelem oktatásában, legyen ez utóbbi akár formális, vagy nem formális keretek között – mondta Szabados.

A 2017 júliusától 2019 decemberéig tartó projektet az IPA CBC Interreg Horvátország–Szerbia program finanszírozta. A projekt megvalósítása két földrajzilag egymáshoz viszonylag közeli és egyben hasonló helyen zajlik: a topolyai helyszínen, valamint a Tompojevci Ritovi néven ismert horvátországi helyszínen.

A projekt célja a határokon átnyúló együttműködés kiépítése és ösztönzése, valamint a biológiai sokféleség védelmének kulcsfontosságú tényezőinek és jelenlegi kockázatainak megfigyelésére és mérésére szolgáló megfigyelő és mérési rendszer felépítése.