2024. április 19., péntek
RÖPLABDA

Jöhetnek a fiúk!

Négy ország, Franciaország, Belgium, Szlovénia és Hollandia közös rendezésében ma kezdődik meg a 31. férfi röplabda-Európa-bajnokság. Az oroszok címvédőként érkeznek a tornára, két évvel ezelőtt még a németek, illetve Szerbia nemzeti együttese állhatott dobogóra.

A szerb válogatott, élén az új szövetségi kapitánnyal, Slobodan Kovačcsal, holnap a németekkel kezd, majd a csoportban sorrendben még Szlovákiával, Spanyolországgal, a vendéglátó belgákkal és Ausztriával találkozik. A lejátszási rend ugyanolyan, mint a múlt hétvégén véget ért női kontinensviadalon, vagyis a négy hatos csoportba sorolt 24 válogatottból csoportonként a legjobb négy jut a nyolcaddöntőbe, a zárómeccset pedig szeptember 29-én Párizsban tartják meg.

Az Eb nem szerepel az olimpiai kvalifikációs programban, így rendkívül jó lehetőség ez az újdonsült szövetségi kapitánynak, hogy alaposan megismerje a csapatot. A tokiói vízum megszerzésére majd 2020 januárjában esedékes selejtező alkalmával lesz lehetősége a gárdának.

A szerb válogatott Eb-kerete: Nikola Jovović, Vuk Todorović, Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić, Neven Majstorović, Nikola Peković, Srećko Lisinac, Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nemanja Petrić, Lazar Ćirović.

Már úton Japánba

A női válogatott sem pihenhet, igaz, a legjobbak ezúttal kimaradtak a keretből, sőt a szövetségi kapitány, Zoran Terzić sem tart a felfiatalított válogatottal, amely tegnap indult Japánba, ahol szeptember 14. és 29. között a világkupán szerepel. Az esemény idén némileg háttérbe szorul, mivel nem olimpiai kvalifikációs torna, így a vasárnap újabb Eb-aranyat szerző lányok lazíthatnak egy kicsit. A csapatot ezúttal Aleksandar Vladisavljev vezeti, a B csoportban kaptak helyet, sorrendben Brazíliával, az Egyesült Államokkal, Kenyával, Argentínával és Hollandiával mérkőznek majd.