2024. április 25., csütörtök

Megérkeztek a Petőfi-ösztöndíjasok

fiatalok a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségébe is ellátogattak

A Petőfi Sándor Programot 2015-ben indította útjára Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága. A Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő program az egykori monarchia területére terjed ki. A következő ciklust nyolc fiatal kezdheti meg Vajdaságban. Az ösztöndíjasok csütörtökön a többi között a szabadkai Magyar Médiaházban jártak, ahol meglátogatták a Magyar Szó, a Hét Nap és a Pannon RTV szerkesztőségét.

– A program indulása óta a Magyar Nemzeti Tanács a fogadószervezete a Petőfi Sándor-ösztöndíjasainak Vajdaságban. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az MNT kérésére szakmai partnerséget vállal az ösztöndíjasok munkájának koordinálásában. Az idén nyolc ösztöndíjas érkezett Vajdaságba. Három visszatérő ösztöndíjas van. Szabó Nóra visszatér majd Maradékra és környékére, Nagy Karina Nyugat-Bácskába, Mitru Barbara pedig Dél-Bácskába. Az MNT és a VMMSZ figyeli azt, hogy mely közösségekben mutatkozik igény az ösztöndíjasok munkájára – nyilatkozta Sutus Áron, a VMMSZ elnöke.

Mint hozzátette, az új ösztöndíjasok a szolgálatuk első hónapját Szabadkán töltik. A visszatérő ösztöndíjasok két hetet töltenek Szabadkán, és ezután visszatérnek az állomáshelyeikre.

– Eleget tettünk Csallóközi Eszter főkonzul és dr. Csige Gábor vezető konzul meghívásának, valamint meglátogattuk a Magyar Médiaházat. Az ösztöndíjasok megismerkedhettek a Hét Nap, a Magyar Szó, a Pannon Televízió, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió munkájával. Vasárnap részt veszünk a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjén Hertelendyfalván. Igyekszünk majd eljutni a verseci Herczeg Ferenc Emléknapokra. Ott leszünk Zentán a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón és Sokadalmon, amelybe az ösztöndíjasok önkéntesekként is be fognak kapcsolódni. Fontos kiemelni, hogy tematikus előadásokat tartottunk a számukra az intézményhálózatról, az amatőr közösségekről, a közművelődési és a népművészeti szféráról. Erre azért volt szükség, hogy felkészülten menjenek el a szolgálati helyükre – mondta Sutus Áron.

Gáspár Berra Szilárd Déváról érkezett, és a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséggel fog együttműködni.

– A Petőfi-programmal még iskoláskoromban találkoztam. Hozzánk, Dévára is érkezett egy Petőfi-ösztöndíjas. Akkor nagyon megtetszett a program. Az idén fejeztem be az egyetemi tanulmányaimat, és úgy döntöttem, hogy én is megpróbálkoztam ezzel. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetséggel fogok együtt dolgozni, a cserkészcsapatok munkáját fogom segíteni – tudtuk meg az ösztöndíjastól.

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai jövő május végéig töltik a szolgálati idejüket Vajdaságban.