2024. április 19., péntek

Jövőre építik a béke útvonalát

Egy 240 millió értékű projektumról van szó – Szerbia kijáratot nyer általa az albán tengerpartra

Százmillió euró értékű hitelszerződést kötött ma az Európai Beruházási Bankkal (EIB) a szerb kormány a Niš–Merdare E–80-as autóút kiépítésére. A megállapodást Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter és Miguel Morgado, az EIB Olaszországgal, Szlovéniával, Horvátországgal és Nyugat-Balkánnal megbízott igazgatója látta el kézjegyével. Egy további, 40,6 millió eurós térítésmentes szerződést is aláírtak, ezt Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és Dušan Purić, a Szerbiai Korridorok közvállalat igazgatója is parafálta. Mihajlović arról számolt be, hogy a jövő év második felében kezdődnek majd meg a munkálatok a Niš és Pločnik közötti szakaszon.

– Három éven át dolgoztunk ezen a projektumon. Ma két meglehetősen fontos szerződést kötöttünk, melyek nagy lépést jelentenek az elképzelés kivitelezésében. Számos kritikát fogalmaztak meg sokan a közelmúltban az autóút kapcsán, egyesek szerint nincs rá semmi szükség. Mi azonban úgy véljük, hogy fellendítheti a szóban forgó körzet gazdaságát – fogalmazott Mihajlović.

Mihajlović kifejtette, hogy politikai szempontból is fontos ez a projektum, mert jelzésértékű, azt üzeni, hogy Szerbia elkötelezte magát a Koszovóval fennálló kérdések kompromisszumos megoldása iránt. Hozzátette, ez az autóút azt is lehetővé teszi majd Szerbia számára, hogy „kijáratot kapjon a tengerre”.

77:22

A becslések szerint a munkálatok összesen 240 millió euróba kerülnek majd. Negyvenmilliót az EIB ajándékba ad, 100 millió a felvett kölcsön. Lapértesülések szerint a kormány további 100 millió eurós hitelt tervez felvenni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). Niš a projektum szerint tehát nemcsak a 10-es közúti folyosó keleti és déli ágának a csomópontja lesz majd a későbbiekben, hanem a Merdare és Pristina felé haladó autóútnak is. Az útszakasz a Merdarén elhelyezkedő adminisztratív átkelőn ér véget a projektum szerint. Hét csomópont kiépítését tervezik: Merošina-kelet, Prokuplje-kelet, Prokuplje-nyugat, Bjeloljin, Kuršumlija, Rudare és Merdare. Az útszakasz Prokupljéig síkságon és enyhén dombos tájakon halad majd át, a maximális 130 kilométeres óránkénti sebesség is elérhető lesz. A Prokuplje utáni kifejezetten hegyvidéki szakaszon 100 kilométeres óránkénti sebesség lesz megengedett. Kuršumlijáig ismét 130, Merdare előtt pedig ismét 100 lesz a legmagasabb megengedett sebesség.

A szerbiai, Merdaréig haladó szakasz 77 kilométer hosszú. A koszovói félnek kell kiépítenie a Merdare és Pristina közötti 22 kilométeres részt, ott csatlakozna az út a Pristina–Tirana–Durrës autóútra. Ništől Durrësig az autóút teljes hússzúsága 384 kilométert tesz ki.

Mihajlović arra emlékeztetett, hogy ez már a hatodik autóút, amelyik épül 2019-ben vagy 2020-ban országunkban. Véleménye szerint korábban ez elképzelhetetlennek számított, ma azonban igenis lehetséges, hiszen az országot stabil, kiegyensúlyozott gazdasági és politikai helyzet jellemzi.

AZ ÖSSZEKÖTTETÉS REMÉNYT JELENT

Morgado az Európai Bizottság közreműködésének a jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az EB célja a régiók közötti összeköttetések, a megfelelő út- és vasúthálózat megteremtése, a folyami közlekedés fejlesztése. Az Európai Bizottság Szerbiával is hatékonyan együttműködik az elmúlt években ennek a célnak a megvalósítása érdekében, fogalmazott, majd rámutatott arra, hogy a most aláírt szerződések lényegében a nemzeti intézmények és a brüsszeli adminisztráció jó kooperációját tükrözik. Beszámolt arról is, hogy a szerb kormány képviselőivel sorra vette a tegnapi találkozó alkalmával azokat a további projektumokat is, amelyeknek a megvalósításában esetleg szintén részt tudna venni az Európai Beruházási Bank. Az EIB a jövőben is szeretne hozzájárulni Szerbia fejlődéséhez, gyarapodásához, értékelte Morgado.

A Niš és Merdare közötti autóút jelentős a régió fejlődése, az összeköttetés megteremtése szempontjából, az összeköttetés pedig mindenekelőtt békét és reményt jelent, emelte ki beszédében Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa az aláírást követően. Bulc közölte, a Béke autóútjának nevezett útvonal mellett folyami összeköttetés megvalósítását is tervbe vették ebben a régióban.