2024. április 25., csütörtök

A pápánál járt Vučić

Az államfő elmondása szerint a pápa szerbiai látogatását a Szerb Pravoszláv Egyháznak kell jóváhagynia

A Vatikán politikája komoly és következetes, így Koszovó tekintetében nem változtatja meg eddigi álláspontját, közölte az újságírókkal Aleksandar Vučić államfő a Ferenc pápával való mai találkozót követően. Szavai szerint a Vatikán a Belgrád és Pristina közötti békés párbeszédet támogatja. Mint hozzátette, tekintettel a vatikáni szabályokra és protokollra, ennél részletesebben nem nyilatkozhat a Vatikán Koszovóval kapcsolatos álláspontjáról. Mint ismeretes, a Vatikán nem ismerte el Koszovó államiságát.

– Ferenc pápának beszámoltam a koszovói szerbek helyzetéről, valamint egyházi örökségének állapotáról. A szerbiai katolikus közösség helyzetére úgyszintén kitértünk, külön érintve a vagyon-visszaszármaztatás és az egyház adókötelezettségének a témáját. Emellett szó volt a szerbek és a horvátok közötti kapcsolatok jobbá tételéről, hiszen ebben a tekintetben meghatározó a Vatikán szerepe. A szerb–horvát kapcsolatokról Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral is hosszasan beszélgettem. Mindenki számára egyértelmű, hogy a múlt áll a szerbek és a horvátok között, hiszen a múltbeli történéseket a két nemzet eltérő módon tolmácsolja. Attól tartok, hogy ha nem leszünk felelősségteljesek, akkor mindenki mást megerősítünk, magunkat pedig meggyengítjük – számolt be a beszélgetésekről Aleksandar Vučić.

A szerb államfő ezt követően kifejtette, hogy Szerbia elnökeként szeretné, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna, ám ehhez szükséges a Szerb Pravoszláv Egyház jóváhagyása.