2024. április 20., szombat

A menedzserek, igazgatók és mérnökök keresnek legjobban

Tavaly a legjobban fizetett szerbiai polgárnak havi bruttó 249 000 eurós bevétele volt – Miben rejlik Jagodina titka?

Miután letelt az adóbevallás határideje, és az illetékes hivatal elemezte az adatokat, kiderült, hogy a tavaly legjobban fizetett szerbiai polgárnak havi bruttó 249 000 eurós bevétele volt, ami 538 átlagbérnek felel meg. A 100 legjobban kereső polgár tavalyi keresete 52 és 350 millió dinár között alakult, és ebbe a kategóriába főleg menedzserek, igazgatók, mérnökök tartoznak. Azoknak, akik annyit kerestek, hogy kötelesek voltak adóbevallásra, 86 százaléka férfi.

2018-ra vonatkozóan azoknak kellett adóbevallást benyújtaniuk, akik az év folyamán legkevesebb 2 470 644 dinárt kerestek, ami az országban kifizetett éves átlagnak több mint a háromszorosa.

Az adóhivatalhoz 25 612 kérelem érkezett az éves jövedelemadó megállapítására, a legtöbb Belgrádból (17 621), Újvidékről (4873) és Kragujevac adókörzetéből (1733).

Az adatokat elemző hazai sajtót többnyire már hidegen hagyják a belgrádi dúsgazdagok adóbevallásai, annál többet foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy az országos adóhivatal kragujevaci

osztályához tartozó Jagodinában tavaly 189-en kerestek annyit, hogy adóbevallást voltak kénytelenek benyújtani. A Morava menti körzethez tartozó, mintegy 37 ezer lakosú (2011), egykor Svetozarevónak nevezett kisvárosról és gazdagságáról legutóbb júliusban cikkeztek sokat, amikor

Dragan Marković Palma politikus, az Egységes Szerbia vezetője, üzletember, volt polgármester, a községi képviselő-testület elnöke, a Szerb–Egyiptomi Üzleti Tanács elnöke 25 tagú gazdasági küldöttség élén Egyiptomban járt, ahol is megbeszélte, hogy egyes Egyiptomba irányuló szerbiai kiviteli termékek bizonyos előnyöket élvezzenek, valamint hogy egyiptomi üzletemberek Jagodinában vásárolnak majd kis vízi repülőgépeket, és itt vásárolnak bútort is a szállodáikba. Palma találkozott annak a hotelnek a tulajdonosával is, amelynek nem kevesebb, mint 10 000 szobája van. Azokba is jagodinai bútorok kerülnek.