2024. április 19., péntek

Holokauszt és filozófia

A Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetének könyvbemutatója Topolyán

A Topolyai Napok keretében Topolya Község Múzeuma adott otthont a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet gondozásában, a Holokauszt és filozófia című szerb nyelven megjelent könyv bemutatójának.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

A rendezvénynek Vidaković Lea szabadúszó képzőművész multimediális tárlatát is befogadó, a Memento 75 megemlékezés alkalmából berendezett múzeumi terem szolgált helyszínéül. Dunja Pešut az Olvasói Kör nevében köszöntötte a közönséget, majd bemutatták Lea Vidakovićnak a múzeumi szoba hangulatának részét képező hangképes összeállítását. Ez után levetítették az idei Memento 75 megemlékezésről készült videó-összeállítást.

A Holokauszt és filozófia kiadvány egyik publicistája, a rendezvény moderátora, a Filozófiai és Társadalomelméleti intézet munkatársa, Losonc Márk mutatta be szerzőtársait, a téma független kutatóit: Biljana Mitrovićot és Vera Mevorahot, valamint a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet munkatársait, Igor Cvejić és Predrag Krstić filozófusokat. A bevezetőben elhangzott, hogy a Holokauszt és filozófia című kiadvány olyan több szerző szövegét tartalmazó kötet, amit egy, a téma apropóján szervezett konferencia anyagából szerkesztettek össze. A könyvvel egyfajta átfogó képet szerettek volna adni a több évtizede történt, de máig hatoló borzalmas eseményekről. Ennek mentén elsősorban filozófiai, de például művészeti, antropológiai és történelmi aspektusában is vizsgálták az egykori megpróbáltatásokat a szerzők, és betekintést adnak a holokauszt mai, régiónkénti megítélésébe, a problematika jelenkori társadalmi vetületébe. Ezzel a kiadvánnyal szerették volna a szakirodalmát gyarapítani a több mint 7 évtizede történt eseményeknek, az egyének, társadalmi csoportok összesített megítélése mentén a mai kor kihívásait megfogalmazva. Igor Cvejić a banális és a gonosz közötti párhuzamról fejtette ki a gondolatait, Vera Mevorah az egykori Jugoszláv tagköztársaságok irodalmát vizsgálta meg, a szerző párhuzamot vont az egykori borzalmak és a közelmúltban zajlott délszláv háború traumáinak feldolgozása között. Predrag Krstić rámutatott arra, hogy különbség van a között, ha valaki személyesen él meg egy traumát, vagy mások emlékeiből von le következtetéseket. Biljana Mitrović részleteket olvasott fel a könyvből. A rendezvényen elhangzott még, hogy a topolyai Olvasói Kör szeptember 30-ai összejövetelének témája Kertész Imre: Sortalanság című könyve lesz.

A múzeumban szervezett könyvbemutatót a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatta.