2024. március 29., péntek

Viszik a jó hírünket

Nemzetközi önkéntes tábor zajlik a Ludasi-tó partján
A táborban számos aktivitáson vehetnek részt az önkéntesek (Fotó: Gergely Árpád)

A táborban számos aktivitáson vehetnek részt az önkéntesek (Fotó: Gergely Árpád)

Szeptember elsején kezdődött és vasárnapig tart a Ludasi-tó partján a Szerbiai Fiatal Kutatók és a Palics-Ludas Közvállalat közösen szervezett nemzetközi önkéntes tábora, amelynek legfőbb üzenete a környezetvédelem.

A helyszínen szerdán megtartott sajtótájékoztatón Milan Vukotić, a tábor vezetője elmondta, hogy a tábornak tizenkét résztvevője van.

Sandra Čokić Reh (Fotó: Gergely Árpád)

Készül a gyógynövénykert a Ludasi-tó partján (Fotó: Gergely Árpád)

– A tábor harminc éve létezik, tizenöt éve rendezzük meg a Palics–Ludas Közvállalat keretein belül. Táborunkba külföldről érkeznek önkéntesek, és önkéntes munkát végeznek a Ludasi-tónál és a környéken. Vannak résztvevőink Spanyolországból, Olaszországból, Törökországból, Csehországból. Egy önkéntesünk pedig Japánból érkezett. Ők az itt tartózkodásuk alatt több aktivitáson vesznek részt, amelyek célja a környezetvédelem. Így például a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Tájon irtották az invazív növényeket – nyilatkozta a tábor vezetője.

Sandra Čokić Reh, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi részlegének vezetője a sajtótájékoztatón a tábor jelentőségét méltatta.

Sandra Čokić Reh (Fotó: Gergely Árpád)

Sandra Čokić Reh (Fotó: Gergely Árpád)

– Az önkéntesek az itt töltött idő alatt a környezetvédelemmel kapcsolatban sok információt szereznek, amelyeket aztán terjesztenek az egész világban. Így egyben a Ludasi-tó is ismertté válik. Visszatérő résztvevőink is vannak, sőt olyanok is akadnak, akik hosszú távú kapcsolatokat építettek ki nálunk. A helyi lakosságot is bevontuk az aktivitásokba. A táborozás ideje alatt nemzetközi vacsorákat szervezünk, ahol is többek között Szabadka, Hajdújárás és Ludas is képviselteti magát – mondta Sandra Čokić Reh.

A sajtótájékoztató alatt a tábor résztvevői gyógynövénykertet készítettek a Ludasi-tó partján. Előkészítették a talajt, majd növényeket ültettek. A táborban szerzett eddigi élményeiről Senay Ergrin, Törökországból érkezett önkéntes mesélt a sajtó képviselőinek. Elmondta, hogy másodszor jár az országban, Szabadkán először. Több éve végez önkéntes munkát.

Senay Ergrin (Fotó: Gergely Árpád)

Senay Ergrin (Fotó: Gergely Árpád)

– A tábor ideje alatt lehetőséget kaptunk arra, hogy meglátogassuk Szabadkát. A város több nevezetes épületét megtekinthettük, amelyek nagyon szép történelmi emlékek. Többször jártunk Palicson is, ahol önkéntesmunka keretében az ottani környezetet tisztítottuk meg. Sok munkánk volt a hétfői vihar után is, amikor a vihar okozta károkat állítottuk helyre a tábor környékén – osztotta meg élményeit Senay Ergrin.

Nyitókép: Sandra Čokić Reh (Fotó: Gergely Árpád)