2024. április 19., péntek

Tehermentesítik a pácienseket

Újabb nélkülözhetetlen berendezések érkeztek a Magyarkanizsai Egészségházba

A korszerűsítés elengedhetetlen ahhoz, hogy valami jól működjön. Hatványozottan igaz ez az egészségügyre, ahol nemcsak megtartani kell a meglévő eszközöket, hanem időről időre szükség van az elavultak lecserélésére, illetve a korral lépést tartva, újak beszerzésére is.

Az egészségházban folyamatosan arra törekednek, hogy új gépekkel bővítsék az állományukat (Puskás Károly felvétele)

Az egészségházban folyamatosan arra törekednek, hogy új gépekkel bővítsék az állományukat (Puskás Károly felvétele)

Hogy az ellátás lehető legmagasabb színvonalát biztosítsák, a páciensek kényelmét és tehermentesítését szolgálják, valamint a dolgozók munkáját is könnyebbé tegyék, a Magyarkanizsai Egészségházban folyamatosan arra törekednek, hogy egy-egy új géppel bővítsék az állományukat. Ehhez azonban kívülről érkező segítségre is szükség van, amit ezúttal meg is kaptak. Saját erőből, illetve támogatással sikerült három új gépet üzembe helyezniük, minden községbeli javára és örömére, akik a helyi laboratóriumba utaznak vérvizsgálatra, és bár eddig tovább kellett küldeniük egyes eredményeket, most már helyben is el tudnak végezni fontos vizsgálatokat. Gyólay Karolina igazgatónő elmondta, mindig öröm számukra, amikor javítani és korszerűsíteni tudják az ellátást, ami természetesen ezúttal sincs másként.

Az új eszközök nagymértékben könnyítik és gyorsítják a szakemberek munkáját (Puskás Károly felvétele)

Az új eszközök nagymértékben könnyítik és gyorsítják a szakemberek munkáját (Puskás Károly felvétele)

– A laboratórium eszköztárának bővítése nagy elégedettséggel tölt el bennünket, most ugyanis három új gépet sikerült beszereznünk. A három eszköz három forrásból van. Összesen megközelítőleg 800 ezer dináros beruházásról van szó. Az egyik, az elektrolitanalizátor 300 ezer dinár értékű, a Superlabtól kaptuk donációként. Az elektrolitokat méri a vérben, az enzimben vagy a vizeletben. Ez nagyon fontos a választott orvos munkájához, illetve a belgyógyászéhoz, akik követik ezeket az értékeket, köztük például a nátrium, a kálium és a klór szintjét. Mindez különösen a szív- és vesebetegek esetében jut kiemelkedő szerephez. Ez egy gyors analízis, ezért is kifejezetten jó, hiszen mindössze egy perc alatt megtudhatjuk az eredményt. Nagyon nagy szükségünk volt már erre a gépre már – magyarázta az igazgatónő, hozzátéve, ezenkívül további két új géppel bővült az eszköztáruk. Ezek közül az egyik egy CPR-készülék, amely gyorsteszttel, egy csepp vérből ki tudja mutatni a különféle gyulladásoknak a szervezetben való jelenlétét.

– Különösen a gyerekeknél, a sürgős esetekben, illetve az idősebb személyeknél szeretnénk majd használni, azoknál, akiknél nem kívánunk nagyobb analíziseket végezni, hanem minél előbb meg szeretnénk határozni, hogy van-e gyulladás a vérben. Ezt a berendezést a Magyarkanizsai Egészségház saját forrásaiból vásárolta meg, mivel úgy éreztük, ennek a gépnek a használata elengedhetetlen számunkra – fejtette ki Gyólay Karolina, hozzátéve, a harmadik újonnan vásárolt berendezés pedig egy centrifuga, amelyet az önkormányzat biztosított számunkra. Ez egy 360 ezer dinár értékű eszköz, amelyre nagy szükség mutatkozott, mivel minden analízis kiindulópontja a vér centrifugálása.

A Magyarkanizsai Egészségház igazgatónőjétől megtudtuk azt is, hogy a laboratóriumukban heten dolgoznak, és naponta hatvan–százhúsz páciens fordul meg náluk. Az új eszközök nagymértékben könnyítik és gyorsítják a szakemberek munkáját, a pácienseket pedig jelentősen tehermentesítik, ugyanis ezentúl nem kell távolabbi városból várniuk a továbbküldött minták eredményeit.