2024. március 29., péntek

Eredményes kárelhárítás

A rendkívüli helyzetek Magyarkanizsa községi törzskara tegnap, szeptember 10-én megtartotta harmadik és egyben rendkívüli ülését, amelyen minden, a törzskar munkája kapcsán érintett intézmény vezetője részt vett, jelen voltak az önkormányzat és a közigazgatási hivatal, az Elektrovojvodina, a DTD Zenta, a Tisza Menti Vízművek, az Egészségház, a Komunalac, a Vöröskereszt, a Gerontológiai Központ, a tűzoltóegységek és a rendőrállomás képviselői – olvasható a magyarkanizsai önkormányzat közleményében, amely szerint Magyarkanizsa község területén az erős szél és vihar nem okozott kárt emberéletben, sérültek nincsenek.

A tűzoltóegységek 43 beavatkozást vezettek le – az esetek többségében kidőlt fák miatt, amelyek az utakra és épületekre estek Kispiacon, Horgoson, Martonoson és Magyarkanizsán – áll a közleményben, amely szerint a helyzetet minden bejelentett esetben helyrehozták, megoldották; a fákat, amelyek a vihar következtében az utakra dőltek, eltávolították, így a forgalmat sem akadályozták sokáig, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy a mentési feladatokat mintegy 50 tűzoltó és rendőr végezte, akikhez a NIS Rt. szakemberei és eszközei is csatlakoztak.

A vihar és az erős szél a legnagyobb károkat az áramhálózatban okozta – a villanyoszlopok kidőlése következtében. Áramkimaradás volt Kispiacon, Horgoson, Martonoson és Oromhegyesen. Az Elektrovojvodina dolgozói tegnapelőtt 15 óra és tegnap hajnali 1 óra között egyfolytában dolgoztak, ugyanis mintegy 20 kidőlt villanyoszlopról, valamint a kidőlt fák által elszakított vezetékről kaptak bejelentést. A javítási munkálatok tegnap is tartottak, amihez az Elektrovojvodina az újvidéki központból is kért segítséget – további munkaerő és felszerelés formájában.

A magánterületen keletkezett kárt a közlemény kiadásáig egyetlen polgár jelentette be a Községi Közigazgatási Hivatalban Kispiacról. Ez esetben a felügyelőség már elkészítette a helyszíni jegyzőkönyvet, míg a Komunalac közvállalat ma a közterületek megtisztítását végzi a lehullott faágaktól.

Az önkormányzat kéri a polgárokat, hogy amennyiben tudomásuk van a vihar okozta kárról, jelentsék azt a következő telefonszámokon: Elektrovojvodina áramelosztó: 024/619-500 (központ), 024/619-501 (ügyfélszolgálat); tűzoltóság: 193; egészségház: 874-213 (kérik a polgárokat, hogy a vizsgálatok előtt telefonon érdeklődjenek, mert a diagnosztikai berendezések működése az áramellátástól függ); rendőrség: 024/625-350; felügyelőségi főosztály: 875-166, 246-os mellék. A keletkezett károk és meghibásodások helyrehozása folyamatosan zajlik minden érintett településen, és Magyarkanizsa önkormányzata a polgárok türelmét kéri, mert a javítási munkálatok, különösen az áramhálózaton, időt igényelnek – áll az önkormányzat közleményében.