2024. március 29., péntek

Egy év ruhák nélkül

A Facebookon induló új kihívás a fast fashion cégek környezetszennyező hatásaira hívja fel a figyelmet

Szinte más számon sem lehet tartani, az utóbbi években hány vicces, kevésbé vicces, vagy épp egyenesen veszélyes kihívás terjedt el a közösségi média oldalain. Többek között ott volt a jeges vödör, a fahéjevés és a 48 órás kihívás, ahol a fiatalok feladata az volt, hogy erre az időre eltűnjenek szüleik elől. Nem egy teljesen értelmetlen kihívás is nagy népszerűségnek örvendett, mint a bagoly póz és a plankking is. Azonban szeptember elsejétől olyan kihívás indult hódító útra, aminek nemes célja van. Az 1 évig nem vásárolok ruhát kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet a ruhaipar, különösen a fast fashion cégek környezetszennyező hatásaira.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

A kihívás egy Facebook-oldalon igyekszik tájékoztatni a követőit, hogy milyen hatással van környezetünkre a túlzott mértékű vásárlás. A nők esetében például a ruhatár mérete többszörösére nőtt az utóbbi években, és a megvásárolt ruhák jelentős részét nem is viselik. De ezek az akár nagyon olcsó, de sokadik ruhadarabok hatalmas mennyiségű tiszta víz felhasználása árán készülhetnek el, például egy pamut felső előállítása 2700 liter vizet igényel – írják az oldalon. A gyapottermeléskor jelentős mennyiségű rovarirtó szert használnak fel, és a vízszennyezés nem alacsony hányadához is a ruhaipar járul hozzá.

A kihíváshoz csatlakozók közül akadnak Vajdaságiak is. Közülük László Ágnest kérdeztük, mi motiválta abban, hogy részt vegyen ebben.

– Elsősorban a kíváncsiság motivál. Érdekel, hogy vagyok-e annyira kreatív, hogy a meglévő ruháimból kihozzam az egy évi ruházatomat. Persze ez a kihívás sem kizárólagos, inkább figyelemfelkeltő jellegű. Azért tartom fontosnak, mert a fast fashion márkák már-már az érzelmeinkre próbálnak hatni, meglehetősen nagy sikerrel. A vásárlásfüggőség pedig komoly dolog. Nem a ruha teszi az embert még ha egy szép ruhától jobban is érezzük magunkat, pillanatnyi időre. A silány minőség gyártása pedig hatalmas környezetterheléssel jár. Ez végtelenül szomorú számomra – mondta Ágnes.

Járható útnak látja viszont a stílus és színtanácsadók szolgáltatásainak igénybevételét.

– Ez azért nem csak divatos hóbort, mert így csak olyan ruhákat vásárolunk majd, ami valóban illik hozzánk és jól is variálható a meglévő ruhatárunkkal. Ezáltal kevesebbet költünk, minőségesebb ruhákat használhatunk, kevesebb hulladékot is termelünk. A kapszulagardrób amúgy is divat – mondta beszélgetőtársunk.

A kihíváshoz nem csak az első naptól lehetett csatlakozni, bármelyik szakaszban be lehet lépni. Mindössze az elhatározás szükséges. Mielőtt sokan megijednének, hogy ezt lehetetlen betartani, az oldal szerkesztői azt is közzé tették, hogy a vásárlást nem feltétlenül kell nullára redukálni, ha valakinek tényleg szüksége van egy adott ruhadarabra, akkor azt bátran vegye meg. Azokat is szívesen fogadják a kihívás résztvevői között, akik csak csökkentik a vásárlás mértékét arra, ami szükséges.