2024. március 28., csütörtök

Búcsú lesz a hétvégén Muzslyán

A muzslyaiak javában készülődnek a faluünnepre, a templombúcsúra, amelyet az idén szeptember 13-a és 15-e között tartanak meg. A mostani ünnepség keretében a Szűz Mária Szent Neve templomban a rendszeres szentmisék mellett szombaton délelőtt a bánáti papsággal ünnepelnek a helyben szolgáló atyák, vasárnap 10 órakor pedig msgr. dr. Német László megyéspüspök celebrálja a búcsúi szentmisét. Pénteken este a szentmise után a templomban komolyzenei koncert lesz, szombaton este pedig a Don Bosco ifjúsági kórus ad hangversenyt.

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

A művelődési tartalmakat illetően pénteken estefelé nyílik meg egy közös kiállítás a Magyar Házban, továbbá a MAKK az idén is tart szabadtéri, aszfaltrajzolást szombaton délután, amikorra tervezték a hagyományos kultúrműsort is, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében tartanak meg. Kiállítás nyílik még a nagyutcán, a cukrászda melletti kis kiállítóteremben, ahol a kézművesek alkotásaiból láthatnak válogatást.

A búcsú kiemelkedő rendezvénye lesz a IV. Bánát–Bánság Találkozó, amelyre a romániai bánsági részről, valamint a vajdasági településekről úgyszintén várják a képviselőket, továbbá Muzslya testvértelepüléseiről is érkeznek polgármesterek. A találkozón felvázolják mindazokat a lehetőségeket, amelyeket megvalósíthatnának az együttműködések terén. Erre a tanácskozásra szombaton kerül sor.

A sportesemények sem maradnak el, már pénteken a kézilabdázó lányok vesznek részt egy tornán, szombaton a Lehel Sportközpontban a labdarúgó ifjúság mérkőzik meg, vasárnap pedig bajnoki mérkőzést játszik a felnőtt csapat.

Az esti zenés programok közül kiemelhetőek a pénteki lakodalmas zenekarok fellépései, ezeknek a helyszíne a művelődési egyesület nyári színpada, csakúgy a másnapi, szombati pop-rock koncertnek is, amelyen ugyancsak néhány zenekar fogja szórakoztatni az érdeklődőket.

A kulináris tartalmakra kíváncsiak két főzőversenyen vehetnek részt, mindkettő szombaton zajlik, egyik reggel nyolc órakor a helyi közösség mellett, ahol csirkepaprikást főznek a versenyzők, a Lehel Sportközpontban pedig délután két órakor birkapaprikás főzésében mérettetnek meg az amatőr szakácsok.

A búcsú alkalmával útlezárásokra számíthatnak, így három utcarész érintett, a központnál a Magyar kommün utca egy része, a Dózsa György és az Arany János utcák egy része. Az autóbuszok a lezárt utcarészeket kikerülve, a főutcával párhuzamosan, a Kun Béla utcán közlekednek. A körhinták, különféle játékalkalmatosságok ezúttal is a vásártérre kerültek.