2024. április 19., péntek
EU-tisztújítás

Trócsányi lesz a bővítési biztos

Von der Leyen: Magyarország céljai megegyeznek a bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően

Trócsányi Lászlónak (a felvételen) a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, aki tegnap mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja megelégedéssel nyugtázta, hogy az egyik legfontosabb biztosi portfóliót szánják Trócsányi Lászlónak. A képviselőcsoport közleménye szerint a bővítéspolitika uniós biztosi portfóliója évtizedek óta a mindenkori Európai Bizottság egyik legnagyobb súllyal rendelkező posztja. Kiemelték, Magyarország a kezdetektől fogva élen járt az uniós bővítés támogatásában, Horvátország csatlakozásának egyik legfontosabb szövetségese volt, és a kormánynak jelenleg is kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja.

A magyar kormány szintén közleményben reagált Von der Leyen bejelentésére, mondván, megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokat támaszt a hamarosan megalakuló új Európai Bizottság iránt. Közölték: a kormány bízik abban, hogy olyan új Európai Bizottság fog felállni, amely kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában is. A közlemény kiemeli: Trócsányi László a magyar kormány biztosjelöltjeként, az új Európai Bizottság leendő biztosaként is ezeket az értékeket vallja.

A magyar biztosjelöltnek szánt szomszédságpolitika és EU-bővítés terület az egyik legfontosabb portfólió és lehetőség arra, hogy az EU újabb tagállamokkal erősödjön. Fontos cél a balkáni országok stabilizálása, a migráció megállítása érdekében is – olvasható a közleményben.

A kormány és a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja egyaránt úgy véli, Trócsányi László nemzetközileg elismert szaktekintély, sokéves diplomáciai tapasztalata maradéktalanul alkalmassá teszi e biztosi feladat ellátására.

„Magyarország céljai egyértelműek, és azok megegyeznek az új uniós bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően” – jelentette ki Ursula von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva, s hangsúlyozta, nagyon jó kapcsolatot ápol a Nyugat-Balkán országaival, amelyek uniós integrációja az új Európai Bizottság legfőbb feladatainak középpontjába kerül majd.

„Úgy gondolom, Magyarország az az ország, amely pontosan ennek megfelelően fog együttműködni” – fogalmazott.

Három jobb kéz

Ursula von der Leyen tegnapi brüsszeli bejelentése alapján új szerkezetű Európai Bizottság alakul: a novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc „egyszerű” biztosa lesz. Az ügyvezető alelnökök kettős funkciót látnak majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett korábbi munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek, és tartozni fog alájuk egy-egy főigazgatóság.

Ilyen posztot a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis fog betölteni. Von der Leyen távollétében előbbi fog elnökölni az Európai Bizottság tagjainak ülésén. Timmermans koordinálja az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Az öt további alelnök egyike a spanyol Josep Borrell, aki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz. Mellette a cseh Vera Jourová az „értékek és átláthatóság”, a görög Margarítisz Szkínász az „európai életmód védelme”, a szlovák Maroš Šeflčovič az „intézményközi kapcsolatok és tervezés”, míg a horvát Dubravka Šuica a „demokrácia és demográfia” nevű portfóliót kapta.

Ez azt jelenti, hogy a nyolc alelnöki pozíció közül négy a kelet-közép-európai régiónak jutott.

Az olasz Paolo Gentiloni a gazdasági, az ír Phil Hogan pedig a kereskedelmi tárcát kapta. A francia Sylvie Goulard belső piaci biztosként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, és egyúttal támogatni fogja a digitális egységes piacot. Ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

Johannes Hahn a költségvetési és igazgatási, a belga Didier Reynders a jogérvényesülési, a svéd Ylva Johansson a belügyi, az észt Kadri Simson az energiaügyi, tárcáért lesz felelős.

A lengyel Janusz Wojciechowski lesz a mezőgazdasági, a román Rovana Plumb a közlekedési, a ciprusi Sztella Kiriakídisz az egészségügyi, míg a finn Jutta Urpilainen a nemzetközi partnerségekért felelős biztos. A luxemburgi Nicolas Schmitté lesz a munkahelyteremtés, a máltai Helena Dallié az egyenlőség, a szlovén Janez Lenarčičé a válságkezelés területe.

A portugál Elisa Ferreirának a „kohézió és reformok”, a bolgár Marija Gabrielnek az „innováció és ifjúság”, a litván Virginijus Sinkeviciusnak a „környezet és óceánok” nevű portfólió jutott.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az EP illetékes szakbizottságaiban, s ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselő-testület. Végül pedig az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.