2024. április 20., szombat

Szerbia örül Trócsányi jelölésének

Az államvezetés szerint jó, hogy Magyarország képviselője töltheti be a bővítési biztos tisztségét

Elégedettséggel nyugtázták a szerb államvezetés képviselői a hírt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság nemrégiben megválasztott elnöke Trócsányi László volt magyar igazságügyi minisztert javasolta a szomszédságpolitikai és bővítési biztos tisztségére. A sajtónak nyilatkozó tisztségviselők azzal érveltek, hogy Magyarország közismerten bővítéspárti ország, amely az Európai Unió stabilitását a bővítés által erősítené meg.

Ana Brnabić miniszterelnök a Kurir napilap írása szerint abbéli reményének adott hangot, hogy az Európai Parlament támogatja Trócsányi és a többi biztosjelölt kinevezését.

– Trócsányi László hazája határozottan a bővítés mellett száll síkra, Szerbia csatlakozását pedig külön támogatja. Magyarország Szerbia barátja. Amennyiben az EP támogatja a kinevezést, személyesen győződhetünk meg az Orbán Viktor és az Aleksandar Vučić közötti baráti kapcsolatok pozitív hozadékáról. Persze a biztosok az Európai Bizottságban nem hazájukat képviselik, ám az sem történhet meg, hogy bizonyos országok, ebben az esetben Szerbia és Magyarország, közötti kiváló kapcsolatoknak ne legyen hozadéka. Trócsányi László jelölése nemcsak Szerbia, hanem a Nyugat-Balkán számára is jó hír – fogalmazott Brnabić.

Hasonló az álláspontja Zorana Mihajlovićnak, a kormány alelnökének, aki hiszi, hogy az Ursula von der Leyen irányította EB sikeres lesz. Mihajlović abban is bízik, hogy ez a siker Európa egyesítésének a kiteljesítésében, azaz a nyugat-balkáni országok csatlakozásában nyilvánul meg, derül ki a Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállításából.

– Remélem, hogy az EU intézményrendszerének új összetétele kiegyensúlyozott és az igazságosság elvére épülő politikát folytat Szerbiával szemben. Ez a politika akkor lenne kiegyensúlyozott és igazságos, ha figyelembe venné Szerbia eredményeit és a végrehajtott reformokat. Értékelésem szerint Trócsányi László jelölése arra utal, hogy az EU éppen ebben a szellemiségben óhajt hozzáállni ehhez a témához. Az Ursula von der Leyen által felvázolt célok arra engednek következtetni, hogy az EU kulcsfontosságú geopolitikai tényezőként óhajt fellépni a nemzetközi közösségen belül – taglalta Mihajlović.

Habár Trócsányi László jelölése, tekintettel Magyarországnak az EU bővítéssel kapcsolatos álláspontjára, valóban jó hír Szerbia számára, azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az EU nem egységes a bővítés tekintetében, így megtörténhet, hogy a majdani bővítési biztosnak nem lesz egyszerű feladata, amikor a bővítésről próbálja majd meggyőzni a tagállamokat, értékelte Suzana Grubješić, a Szerbiai Európa Mozgalom főtitkára a Danas napilapnak nyilatkozva.

– Komoly igyekezetre és pénzeszközökre van szükség ahhoz, hogy az EU bővítéspolitikája ismét hitelessé váljék. Értékelésem szerint a bővítéspolitika nem marginalizálódhat. Azt is érdemes megemlíteni, hogy egyes becslések szerint az EP nem fogja támogatni Trócsányi kinevezését – magyarázta Grubješić.

Dr. Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. 2000 és 2004 között nagykövetként a Belga Királyság, illetve a Luxemburgi Nagyhercegség területére kiterjedő hatállyal képviselte a Magyar Köztársaságot. Az Európa Tanács Velencei Bizottságának magyar póttagja volt 2005 és 2013 között. 2007-től 2010-ig alkotmánybíró, majd 2010. november 1-jétől párizsi nagykövet. 2014-től 2019. június 30-áig Magyarország igazságügyi minisztere, majd ezt követően EP-képviselő.