2024. április 25., csütörtök

Egy hónap múlva dönt Prága Koszovóról

Nem kizárt a függetlenség elismerésének visszavonása – Egyre jelentősebb a cseh–szerb kereskedelem

Oldott hangulatban indult ma Miloš Zeman cseh és Aleksandar Vučić szerb államfő közös sajtótájékoztatója, melyet a négyszemközti találkozó és a küldöttségek közötti megbeszélés után tartottak meg. Ezt a hangulatot pedig egy műszaki gond váltotta ki, melynek következtében a vendég nem értette, mit mondanak a szerbiaiak.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Hogyan lehet az, hogy az Ön fülhallgatója működik, az enyém pedig nem?

– Összeesküvés! – felelte a cseh elnök kérdésére adott tréfálkozó válaszában Vučić, mely felvidította a politikusokat és a helyszínen megjelent újságírókat is.

Háromnapos hivatalos szerbiai látogatáson tartózkodik egyébként Zeman, ma tartották meg a fogadási ceremóniát a Szerbia Palota épülete előtt, ezt követően négyszemközti találkozót szerveztek, melyen a szerb és a cseh államfő megvitatta a két országot érintő aktuális kérdéseket, beszéltek Szerbia európai integrációs útjáról, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd és a régió jelenlegi helyzetéről, a bilaterális, gazdasági kapcsolatok elmélyítésének lehetőségéről is. A sajtótájékoztatón is rövid időn belül politikai kérdésekre terelődött a figyelem, a cseh újságírókat mindenekelőtt az érdekelte, milyen Szerbia beállítottsága katonai-politikai értelemben. A szóban forgó kérdésre felelve Vučić kifejtette, hogy hazánk továbbra is a katonai semlegesség politikáját kívánja folytatni, egyrészt azért, mert így döntött a parlament, másrészt azért, mert meggyőződése, hogy ez szolgálja a leginkább az ország érdekeit.

A hazai média azért tulajdonított nagy jelentőséget Zeman látogatásának, mert érkezése előtt arról beszélt, hogy Csehország fontolóra veheti a Koszovó függetlenségének elismeréséről meghozott korábbi döntését, s nem zárta ki annak lehetőségét, hogy visszavonja e határozatot. Zeman a szerb újságírók érdeklődésének eleget téve kifejtette, hogy a témát leghamarabb egy hónap múlva vetheti fel Prágában a hatalmi szervek tanácsadói testületének ülésén, meg fogja kérdezni, van-e lehetőség a korábban meghozott döntés törlésére. Arra a kérdésre, hogy más uniós tagállam esetében lehetne-e számítani a függetlenség elismerésének törlésére, azt felelte, ő nem mondhatja meg senkinek, mit csináljon, azt azonban megteheti, hogy saját országában erre irányuló javaslatot tegyen. Mint közölte, nem osztja a cseh kormány Koszovóval kapcsolatos álláspontját, emlékeztetett a Ramush Haradinaj korábbi kormányfő elleni hágai vádiratra, s azt mondta, szerinte egy háborús bűnösök által vezetett országnak nem kellene az európai demokráciák sorába lépniük. Mint mondta, a cseh belügyminiszter már kijelentette, hiba volt Koszovó elismerése, így ez a politikus biztosan az ő oldalán áll majd a végleges döntés meghozatalakor. Vučić köszönetet mondott Zeman álláspontjáért és meggyőződését fejezte ki, hogy ezt a véleményt Csehországtól távolabbra is sokan meg fogják hallani.

Gazdasági vizekre evezve a két politikus elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy a két ország közötti kereskedelem értéke megháromszorozódott az utóbbi években, az idén eléri az 1,15 milliárd eurót. A cseh PPF csoport megvette a Telenor mobilszolgáltatót, a Karlovarská pedig a Knjaz Milošt, de még számos lehetőség van a beruházásokra, állapította meg a szerb államfő. Csehország most a negyedik legnagyobb befektető Szerbiában.