2024. március 29., péntek

Uniós hitel kisvállalkozásoknak

A COSME programból 75 millió euró kérhető le

Több mint 74 millió euró kedvező hitel áll a szerbiai kis- és középvállalkozások rendelkezésére a következő időszakban az Európai Unió COSME programjának keretében. A hiteleket öt pénzügyi közvetítő, azaz bank révén teszik hozzáférhetővé a cégek számára – jelentette be Branimir Stojanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára. Az Európai Vállalkozói Hálózat (Enterprise Europe Network – EEN) belgrádi regionális konferenciáján a szerb kormánynak és a szakminisztériumnak arról az eltökélt szándékáról beszélt, hogy hathatósan támogatja a kis- és középvállalkozásokat. Mint ismertette, az ország vállaltainak 99 százaléka ehhez a szektorhoz tartozik.

„Legfontosabb célunk e vállalatok versenyképességének, termelékenységének, valamint foglalkoztatottjaik számának növelése. A COSME program keretében öt pénzügyi közvetítő révén több mint 74 millió eurót tudunk a rendelkezésükre bocsátani” – szögezte le Stojanović.

A konferencián elhangzott az is, hogy az EEN program szolgáltatásait, szakemberhálózatának tanácsadását az utóbbi 11 évben mintegy 17 ezer kis és közepes méretű vállalat vette igénybe. Ebben az időszakban 315 szerbiai cég írt alá üzleti szerződést külföldi partnerekkel, főképpen a mezőgazdaság, az élelmiszer-, a textil-, a fém- és a faipar, valamint az információs technológia területén. A programból eddig 15 szerbiai intézmény összesen 2,2 millió eurót hívott le.

A COSME az Európai Uniónak a vállalkozások és a KKV-k versenyképességét segítő programja, amely 2014 és 2020 között mintegy 2,3 milliárd euró költségvetéssel rendelkezik. Szerbia 2015-ben csatlakozott hozzá.