2024. április 19., péntek

Műanyag zacskók nélkül Vajdaságban

Tartományi támogatás a fertőző betegségek klinikájának – Mobil gátakat vásárolnak 100 millió dinárért

Vajdaság AT Kormánya tegnapi ülésén ajánlást fogadott el és továbbított a tartomány területén levő helyi önkormányzatokhoz, ennek értelmében a községeknek és városoknak 2020 végéig be kell tiltaniuk a műanyag zacskók használatát. A kormányülésről kiadott közlemény megjegyzi: az ajánlás meghozatalát a május végén elfogadott tartományi környezetvédelmi nyilatkozat irányozta elő.
A községeknek és városoknak meg kell határozniuk a műanyag zacskók használatának feltételeit, a kereskedők ezzel kapcsolatos jogait és kötelezettségeit, valamint rendelkezniük kell a zacskók anyagára vonatkozóan is. Az önkormányzatoknak azt javasolja a tartományi kormány, hogy serkentsék az innovatív, környezetvédelmi szempontból elfogadható megoldásokat.
A kormány határozata értelmében Magyarország és Szerbia határon átnyúló együttműködési programja keretében összesen 2500 méter hosszúságú mobil árvízvédelmi gátakat szereznek be. Az erre szükséges 100 millió dinárt a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság révén biztosítják, mégpedig az idén 80 millió, jövőre pedig 20 millió dinárt.
Vajdaság AT Kormánya tegnap arról is döntött, hogy 83,9 millió dinárt utal át a Vajdasági Klinikai Központnak felszerelés beszerzésére a fertőző betegségek klinikájának intenzív osztálya számára.