2024. április 25., csütörtök

Zöldségfeldolgozó Boldogasszonyfalván

Paprika és uborka tartósítására szakosodott cég nyílt Zsablya községben

Megnyitotta kapuit tegnap Boldogasszonyfalván (Gospođinci) a német Mamminger Conserver – SRB paprika- és uborkafeldolgozó üzeme. A beruházás összértéke mintegy négy millió euró. A vállalat a tervek szerint 250 alkalmazottat foglalkoztat majd.

A német vállalat fő tevékenysége az uborka feldolgozásán alapul, az alapanyagot pedig az országban több mint 2000 alvállalkozótól vásárolja majd fel. A mintegy 15 ezer tonna beszállított uborkának egyharmadát az újonnan épített boldogasszonyfalvi üzemben dolgozzák fel.

Igor Mirović tartományi kormányfő a zöldségfeldolgozó üzem megnyitásakor elmondta, hogy e beruházás azért fontos, mert hozzájárul a szerbiai élelmiszeripar fejlődéséhez. Rámutatott arra is, hogy az év első hat hónapjában Vajdaságban növekedést jegyeztek fel az élelmiszeripar terén.

– A Szerb Köztársaság és a tartományi kormány intézkedései meghozták a várt eredményeket. Jelentős összegeket irányoztunk elő e terület fejlesztése érdekében, hiszen országunkban minden feltétel adott az élelmiszeriparban történő beruházásokhoz – mondta Mirović.

A tartományi kormányfő hozzátette, hogy 2016-ban a Vajdaság AT költségvetése 62 milliárd dinár volt, 2020-ban pedig 80 milliárd dináros költségvetéssel rendelkezik a tartomány, ami lehetővé teszi a gazdaság és a mezőgazdaság további fejlődésest.

– Nagyszerű és jelentős dolog, hogy Szerbiában ilyen üzem nyílt. A Szerb Köztársaság kormánya szabályozza az idénymunkások mezőgazdasági foglalkoztatásáról szóló törvényt. Ezáltal lehetővé válik mintegy 22.500 munkavállaló foglalkoztatása – mondta Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

– Miután alig több mint egy év telt el az üzem alapkövének a letételét követően, örömmel mondhatjuk, hogy együtt tettük meg e fontos lépést a jövő felé. A Szerb Köztársaság és a Német Szövetségi Köztársaság kormányának támogatásával tovább fejlődhetünk és bővülhetünk – mondta Klaus Herpel, a Mamminger Conserver igazgatója.

A beruházás fontosságáról Thomas Schib német nagykövet, Oliver Ugrinaj, a Mamminger Conserver–Szerbia igazgatója és Čedomir Božić, Zsablya község elnöke is beszámolt az üzem megnyitója alkalmából.