2024. március 28., csütörtök

Fényképbe zárt emlék

A topolyai fotópályázat eredményhirdetéséről

A 11. alkalommal meghirdetett Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázaton a Rind Erika, Penovác Endre, Sörfőző Kornél összetételű zsűri értékelése alapján az első díjas fotó Búcsú Péter tarlót ábrázoló Bácskai hullámok című fényképe lett.

A fotópályázat jelenlevő díjazottjainak csoportképe (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fotópályázat jelenlevő díjazottjainak csoportképe (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A második helyen Dejan Milić teniszpályákat megörökített légi, vagyis drónfelvétele végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik helyezett fotója pedig a Topolyai-tavon készült naplementekor, amelyet Kohanec Enikő örökített meg. A Topolyai Napok keretében megtartott kiállításmegnyitón Kislinder Gábor községi elnök, és Dejana Dragić, a könyvtár munkatársa méltatta a fotópályázat jelentőségét, a fényképbe zárt emlék időzónán átívelő üzenetét. Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatónője elmondta, hogy ebben az évben 29 községbeli és távolabbi pályázó jelentkezett a felhívásra, egyenként 5-5 munkával.

– Több mint 100 fotót értékelt a zsűri, a kiállításon mindenkinek egy-egy munkáját függesztettük ki, a többit pedig a kiállítás ideje alatt vetítés formájában tekintheti meg a közönség. Mi ezúttal is azt kértük a pályázóktól, értelmezzék szabadon a Topolya a részletekben lakozik címet, vagyis olyan jellegzetes, ugyanakkor érdekes részleteket ragadjanak meg, ami mellett nap mint nap elmegyünk. Ebben a 11 éve gyűjtögetett, több mint 1000 fotóból álló anyagban vannak olyan emblematikus, jellemző, szerencsésen megragadott pillanatok is, amelyek méltó módon tudnák ábrázolni Topolyát egy igényes idegenforgalmi prospektusban – értékelte Náray Éva a fotópályázatot, és abbéli örömének adott hangot, hogy a pályázat ezúttal is megszólította a jövőt jelentő ifjúságot, és ez reményre ad okot.

Sörfőző Kornél elárulta, hogy az értékelés alkalmával szakmai és művészi szempontokat is figyelembe vettek.

– A díjak odaítélésénél sokat nyomott a latba, hogy az átadott 5 kép közül hány volt az igazán értékelhető. Vannak olyan jellegzetes topolyai témák, amelyeket a 10 év alatt már rengetegszer lefotóztak, ezért ennyi idő után valóban csak a nagyon jól elkapott, valami egyéb kisugárzással rendelkező képek azok, amelyek kiemelkedhetnek a konkurenciából. Persze könnyebb, ha valakinek van egy jobb fényképezőgépe, de ma már lehet egy minőségesebb telefonnal is igényes fényképet készíteni, illetve már korábban is érkeztek a pályázatra légi, vagyis drónfotók, de azok nem voltak ilyen minőségesek, mint az idén – értékelt Sörfőző, aki 5. éve veszi ki a részét a zsűrizésből.

A 11. Topolya a részletekben lakozik fotópályázat legjobb alkotói a támogatóknak köszönhetően értékes ajándékokban részesültek, illetve valamennyi résztvevő köszönőlevelet vehetett át. Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének különdíjában Kovács Attila részesült, a Solymosi Könyvesház ajándékában Katona János, a Sat-Trakt díjazottja Derkovics Anetta, illetve Vass Károly a SmartCom ajándékcsomagját vehette át. A Zoomanoid különdíját Zsáki István, a Time Out butik elismerését pedig Radván Kittinek nyújtották át. A TSC díját Andrej Krulj részére ítélte oda a zsűri. A Juhász Erzsébet Könyvtár elismerését Nádor-Virág Anikó érdemelte ki.