2024. április 25., csütörtök

Hatalmas pusztítás Ludason

Kicsavart fákat, megtépázott gyümölcsösöket és megrongált házakat hagyott maga után a hétfői vihar Szabadkán és környékén

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hétfőn nagy erejű vihar söpört végig Szabadkán és környékén. Az ítéletidő mindösszesen fél óráig tartott, de a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, amelyet a csatornák nem tudtak elvezetni, megbénította a város közlekedését. A szabadkai tűzoltóság huszonnyolc tűzoltója és tizennégy járműve került bevetésre a vihar után.

Palicson fákat döntött ki a vihar (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson fákat döntött ki a vihar (Fotó: Gergely Árpád)

Kedden is még a viharkárok enyhítése és felmérése folyt a városban és a környékbeli településeken. A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat illetékesei megkeresésünkre elmondták, hogy egész nap a terepet járták, hogy felmérjék a károkat. Palicson és Hajdújáráson is a viharkárok enyhítése folyt. Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy Palicson fákat döntött ki a vihar, különösen a parkban okozott jelentős károkat az ítéletidő. A tanácselnök szavai szerint már hétfőn eltávolították azokat a fákat, amelyek akadályozták a közlekedést, akárcsak a villanyvezetékekre esett faágakat. Hozzátette, hogy a vihar nagysága miatt a kárfelmérés és a kárenyhítés az egész hét folyamán el fog tartani.

Ludason nincs ház, amelyben ne történt volna kisebb-nagyobb anyagi kár (Fotó: Gergely Árpád)

Ludason nincs ház, amelyben ne történt volna kisebb-nagyobb anyagi kár (Fotó: Gergely Árpád)

A viharban Szabadka területén nagy mennyiségű jég is hullott, ami az első információk szerint a várostól keletre lévő helyi közösségeket sem kerülte el. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a viharfelhők északnyugat irányból érkeztek Szabadka fölé, és a jég intenzitása kelet felé csökkent. Palicsi és hajdújárási gyümölcstermesztőkkel folytatott beszélgetésünk során megtudtuk, hogy ezen két település esetében nem keletkeztek jégkárok, mivel az a kevés jég, ami lehullott, nagy mennyiségű vízzel érkezett a talajra. A vidék almaültetvényeiben a viharos erejű szél tett károkat, mivel megszaggatta a növényeket, és a gyümölcs egy részét is lerázta a fákról. Ugyanez volt a helyzet Királyhalmán is, ahol szintén a szél okozott gondot. A gyümölcsösök egyébként a mai napig a május végi jég nyomait viselik magukon; akkor egyes ültetvényekben 80 százalékos károk is keletkeztek, és a legtöbb ültetvényen sérültek a gyümölcsök.

A legnagyobb pusztítást Ludas szenvedte el. Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke a viharról a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Nincs ház, amelyben ne történt volna kisebb-nagyobb anyagi kár. Van olyan ház is, amely majdnem összedőlt a vihar következtében. Emellett a termésben is óriási kár keletkezett. A kukorica lefeküdt a szél miatt, ugyanez történt a napraforgóval is ott, ahol még nem vágták le. A temetőben sírokat döntött le a vihar. Ekkora erejű vihar még nem volt Ludason – mondta a tanácselnök.

Ludason tetőket bontott meg az ítéletidő (Fotó: Vásárhelyi Anna)

Ludason tetőket bontott meg az ítéletidő (Fotó: Vásárhelyi Anna)

Vásárhelyi Teréz ludasi lakos elmondta, hogy a faluban huszonnégy óráig nem volt áram és internetszolgáltatás. Elmondása szerint a vihar fákat döntött ki, amelyek az útra vagy a házakra zuhantak, továbbá tűzfalakat döntött le és tetőket bontott meg. A legnagyobb pusztítás a falu Csurgó elnevezésű részén volt. Vásárhelyi Teréz elmesélte, hogy a vihar elvonulta után a falu lakói láncfűrészekkel vonultak ki az utcákra, és igyekeztek eltávolítani az úton lévő fákat. Kedden szakemberek dolgoztak a faluban az áram és az internetkapcsolat helyreállításán.