2024. április 19., péntek

Meleg étel a rászorulóknak

A végéhez közeledik a Vöröskereszt tanszergyűjtő akciója

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete által működtetett népkonyha egész évben 1200 polgártársunk számára biztosít meleg ételt, illetve ételcsomagot, és közülük több mint 250 szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermek élelmezéséről gondoskodik. A nyári hónapokban, az időjárási körülmények miatt, a népkonyha ételcsomagokat juttatott a rászorulóknak, szeptember másodikától azonban újra működésbe lépett az intézmény konyhája, és így napról napra meleg ételhez jutnak a rászorulók. Erről és a Vöröskereszthez köthető egyéb aktualitásokról Miodrag Varo, a szervezet szakmunkatársa nyilatkozott lapunknak.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– A népkonyha 2019-re vonatkozó éves programjának őszi része szeptember másodikán vette kezdetét. A szolgáltatás felhasználóinak száma változatlan, továbbra is 1200 adag meleg ételt osztunk ki naponta, ebből a 2 és 18 év közötti kiskorúak száma 250. Ezzel továbbra is Vajdaság legnagyobb népkonyhája vagyunk. Ehhez azt is hozzátehetjük, hogy Szerbiában összesen 34 400 felhasználója van a Vöröskereszt által működtetett népkonyhának, és ez is a program jelentőségét bizonyítja. Szabadka Város területén harminc helyi közösségben végezzük az ételek kiosztását, de mind a 33 helyi közösséget lefedjük. A szabadkai Vöröskereszt népkonyhájának működésében nagy segítséget kapunk a helyi önkormányzattól, amely a városi költségvetésből éves szinten több mint 31 millió dinárt biztosított erre a célra. Ennek köszönhetően az év végéig biztosítva van a program zökkenőmentes lebonyolítása – nyilatkozta Miodrag Varo.

A Vöröskereszt munkatársa elmondta, hogy Kelebián egy kis változás történt. Ezen helyi közösség területén korábban csupán ételcsomagokat osztottak a rászorulóknak, mivel nem voltak meg a feltételei a melegétel-osztásnak. Mára ez a helyzet megváltozott, a helyi közösség épületének egyik helyisége átalakításával az ottani 40 felhasználó is meleg ételhez juthat. A felhasználók végleges listája Miodrag Varo szavai szerint egyelőre nincs meg, mivel a helybeli Szociális Központ munkatársai jelenleg végzik a lista frissítését.

– A Vöröskereszt nemcsak a népkonyhán keresztül segít a rászorulóknak, hanem folyamatosan keressük a segítségnyújtás újabb formáit. A város hat papírüzletével közösen augusztusban hirdettük meg azon akciónkat, amellyel a hátrányos helyzetű iskoláskorú gyermekek, illetve családjuk tanévkezdését szeretnénk könnyebbé tenni. A tanszerek és taneszközök gyűjtése a vége felé jár, és a beérkezett adományokat a terveink szerint szeptember 15-e után osztjuk szét a népkonyha szolgáltatásait is igénybe vevő diákok körében. Emellett egész év folyamán végezzük az új és használt ruhaneműk gyűjtését, és éves szinten több tíz tonna ruhaneműt gyűjtünk be, és juttatunk el a helyi közösségeknek, ahonnan a rászorulókhoz jut. A nyár folyamán egy akció keretén belül 500 ételcsomagot és tisztasági csomagot osztottunk ki – fogalmazott lapunknak Miodrag Varo.