2024. március 29., péntek

Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét

Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Berlinben a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott Német-Magyar Fórumon.

zijjártó Péter és Markus Grübel kormánymegbízott (Fotó: MTI)

zijjártó Péter és Markus Grübel kormánymegbízott (Fotó: MTI)

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "harminc éve bizonyítottuk, hogy ha magyarok és németek közösen cselekszenek és egymásra találnak, akkor az jó egész Európának".

Németország és Közép-Európa együttműködése különösen fontos most, amikor történelmi kihívások övezik Európát - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint köszönet és tisztelet illeti mindazokat, akik az elmúlt években ápolták a magyar-német kapcsolatokat, hitet tettek amellett, hogy különleges, több mint ezeréves kapcsolatról van szó, amelynek fontos a fenntartása.

Hozzátette, ebben a hosszú kapcsolatban volt több számos olyan csomópont, esemény, amely ezt a barátságot stratégiai szövetségesi viszonnyá is emelte.

"A közelmúltban ünnepeltük történelmünk egyik legjelentősebb eseményét, összekapcsolódott egymással a magyar szuverenitás és a német egység megteremtése. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vállalhattunk Németország és ezzel együtt Európa újraegyesítésében. Harminc éve bizonyítottuk, hogy ha mi magyarok és németek közösen cselekszünk, egymásra találunk, akkor az jó egész Európának, és ez az állítás igaz a mai viszonyokra is. Sőt, ezt azt állítást kiterjeszteném oly módon: ha mi közép-európaiak és németek szorosan együttműködünk, egymásra találunk, akkor az jó hír egész Európának, és erre a német-közép-európai egymásra találásra különösen nagy szükség van most, amikor Európát, az Európai Unió egységét történelmi kihívások érik" - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetet: "Mi közép-európaiak - miután kiharcoltuk a szabadságunkat, levetettük a kommunista diktatúrák rabigáját - 1991-ben életre hívtuk a V4-ek szövetségét, hogy együtt küzdjünk a diktatúra maradványainak felszámolásában és erősítsük egymást az euroatlanti integráció gazdasági és politikai folyamatában. Immár 20 esztendeje annak, hogy 1999-ben Magyarország, Lengyelország és Csehország a NATO teljes jogú tagjává vált, Szlovákia 2004-ben csatlakozott".

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt, a térség lett az európai növekedés motorja, az öt leggyorsabban fejlődő gazdaságból három visegrádi ország, és a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet - mondta a miniszter.

"Most a világpolitika változásokon megy keresztül, a világgazdaságban feszültségek vannak, az EU körüli térség folyamatos biztonsági fenyegetettséggel küzd, történelmi kihívások vesznek körbe minket politikailag, gazdaságilag és biztonsági szempontból. Készen állunk, hogy részt vegyünk a közös válaszok megtalálásában, hogy az EU újra erős legyen" - folytatta Szijjártó.

A miniszter szerint az Európai Uniót bővíteni kell, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani.

Elengedhetetlenül fontos, hogy az európai embereknek visszaadjuk a biztonságot, hiszen százezrek, talán milliók haladnak Európa felé - hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy Magyarország 30 millió euró értékű segélyprogramot indít a közel-keleti keresztények támogatására, a német vöröskereszttel közösen segély- és újjáépítési projekteket valósít meg Libanonban, Szíriában és Irakban.

"Mi magyarok hiszünk abban, hogy Európa csak akkor lehet erős, ha az őt alkotó nemzetek is erősek. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az EU egyik legrégebbi állama, kultúránk és nyelvünk egyedülálló a kontinensen" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: az Európai Uniónak újra a világgazdaság vezető szereplőjévé kell válnia. Hozzátette, büszkék arra, hogy az EU sereghajtóiból az EU egyik éllovasává lett Magyarország, ami "a magyar emberek szorgalmának és erőfeszítésének köszönhető".

Elmondta, büszkék a magyar-német gazdasági kapcsolatokra is, 6000 német vállalat van jelen az országban, amelyek 300 ezer magyar embernek adnak munkát.