Oroszországi kormányzóválasztás

Moszkvában olvadt a Kreml-párti többség

A kormánypárt mind a 16 kormányzóválasztást megnyerte, de a fővárosban elvesztette mandátumai harmadát

Szerkesztőségi összefoglaló

2019. szeptember 10., 13:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Mind a 16 mostani kormányzóválasztást megnyerte a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt vagy a támogatásával indult jelölt

Szentpéterváron több szavazóhelyről számos panasz érkezett a választási bizottsághoz. A felvételen láthatón minden rendben zajlott (Fotó: Beta/AP)

Szentpéterváron több szavazóhelyről számos panasz érkezett a választási bizottsághoz. A felvételen láthatón minden rendben zajlott (Fotó: Beta/AP)

Mind a 16 mostani kormányzóválasztást megnyerte a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt vagy a támogatásával indult jelölt, egy kivételével az összes regionális parlamentben is megszerezte a többséget, a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét. A 45 fős moszkvai képviselő-testületben az ellenzéknek 20 helyet sikerült megszereznie. A Kreml-párti többség a 2014-es választások utáni 38 főről 25-re olvadt.

Elemzők rámutattak, hogy a hatalommal szembeni előretörést az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által szorgalmazott „okos voksolás” taktikája eredményezhette, amelynek lényege az, hogy a választásokból kizárt, parlamenten kívüli ellenzék hívei az Egységes Oroszország jelöltjével szemben legesélyesebb jelöltre szavazzanak. Ennek eredményeképpen az eddigi öttel szemben 13 kommunista képviselő került a testületbe, amelyben a szövetségi törvényhozásban képviselt Igazságos Oroszország és a parlamenten kívüli, liberális Jabloko is egyaránt 3-3 mandátumot szerzett, mindössze 21,77 százalékos részvételi arány mellett.

Az Egységes Oroszország moszkvai szervezetének vezetője, Andrej Metyelszkij kiesett a moszkvai képviselő-testületből. Vele kapcsolatban a Navalnij által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapja júliusban azt közölte, hogy Ausztriában szállodalánccal, Oroszországban pedig jelentős értékű luxusingatlan-vagyonnal rendelkezik. Az ügyben a Kreml is vizsgálatot indított, Metyelszkij pedig beperelte az alapot.

A moszkvai választást a parlamenten kívüli ellenzék a 2021-ben esedékes parlamenti választás taktikai próbájának tekintette. Az Egységes Oroszország által támogatott jelöltek egyébként, tekintettel a párt alacsony népszerűségére, függetlenként indultak.

Oroszország „északi fővárosában” a szavazatok 90,11 százalékának összeszámlálása után ismertetett előzetes eredmény szerint magabiztosan a Szentpétervárt eddig kinevezettként kormányzó Alekszandr Beglov állt az élen. A politikus függetlenként, de az Egységes Oroszország támogatásával állt rajthoz.

A kormányzóválasztások győztesei közül hárman teljes jogkörrel, tízen pedig – Beglovot is beleértve – ideiglenes ügyvivőként az általuk elnyert tisztséget eddig is betöltötték. A szavazatok 89,61 százalékának megszerzésével a Bajkálontúli területet irányító Alekszandr Oszipov aratta a legnagyobb győzelmet, a leggyengébben pedig a távol-keleti Szahalinon Valerij Limarenko szerepelt 56,15 százalékkal.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

A távol-keleti Habarovszk városi tanácsában a nacionalista és populista politikát hirdető Liberális Demokrata Párt (LDPR) a lehetséges 35-ből 34 mandátumot szerzett meg. Az első helyen végzett ez a politikai erő a voksok 56,12 százalékával a Habarovszki terület törvényhozásában is. A hatalmon lévő Egységes Oroszország itt 12,51 százalékkal a harmadik helyen végzett a második kommunisták mögött (17,24). A liberális demokraták mindemellett a 24-ből 22 egyéni körzetben is győzni tudtak.

A régióban, amelyet tavaly óta ennek a pártnak a politikusa, Szergej Furgal kormányoz, a szövetségi parlamenti pótválasztáson a liberális demokrata Ivan Pillalev győzött. Emellett ez a politikai erő Komszomolszk-na-Amure városban is egy híján az összes képviselői mandátumot besöpörte, és Alekszandr Zsornyok személyében ő adja a polgármestert is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangot adott meggyőződésének, hogy a protest-szavazásra vonatkozó jóslatok nem váltak be, és a vasárnapi erőpróbát az Egységes Oroszország szempontjából sikeresnek, a politikai vezető szerep megnyilvánulásának minősítette.

A választások keretében 16 régió vezetőjéről, 13 regionális törvényhozás képviselőiről, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőiről és 3 ilyen központ vezetőjéről döntöttek. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek.

A voksolás az ország mind a nyolcvanöt régióját érintette, és több mint 47 ezer mandátum sorsát dönti el a szavazatszámlálás után. Az orosz Központi Választási Bizottság közlése szerint a választott tisztségekért több mint 118 500 jelölt versengett, közülük 91 ezren pártok képviseletében, 27 400-an pedig egyéni jelöltként. A szavazókörzetek száma több mint 48 ezer volt.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége