2024. április 19., péntek

Senkinek sem kell a jegyzék

Szerbia és Horvátország is tiltakozni szeretett volna a másiknál – Végül egyik állam sem tehette ezt meg

Folytatódott ma a diplomáciai adok-kapok Horvátország azon döntését követően, hogy nem tette lehetővé a Szerbiai Katonaság és Védelmi Minisztérium delegációjának beutazását az országba a második világháborús áldozatokról való megemlékezés céljából azoknak a dokumentumoknak a hiányosságára hivatkozva, melyeknek, a horvát fél szerint, igazolniuk kellett volna a látogatás valódi okát. A szerb Külügyminisztérium tegnap tiltakozása jeléül tiltakozó jegyzéket kívánt átadni a horvát minisztériumnak, mely azonban elutasította a jegyzék átvételét. A szerb tárca szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az eset kapcsán az áll, hogy felhatalmazta a zágrábi szerb nagykövetet a tiltakozás átnyújtására, ezt azonban a nagykövet számára nem tette lehetővé a horvát külügy. Zágráb, ehelyett, saját tiltakozó jegyzékét akarta átadni a szerb nagykövetnek, aki azonban úgyszintén elutasította annak átvételét.

A szerb külügyi tárca ismét tiltakozott amiatt, hogy Horvátország nem tette lehetővé a hazai katonai delegáció beutazását, s különösen amiatt, hogy ezt a személyes holmi átkutatását követően döntötte el. A szerb fél azt állítja, hogy a horvátországi látogatás részleteit előre bejelentették az érvényes protokollal és előírásokkal összhangban.

A horvát illetékesek döntése nem áll összhangban a modern Európa értékrendszerével, mely magába foglalja a mozgásszabadság szavatolását, a vallási és nemzeti értékek megőrzését, az elesettekről való megemlékezés jogát is, hívták fel ma a figyelmet.

Belgrád szerint a szerb állam nem reagált elítélhető módon egyetlen esetben sem a történteket követően, mint emlékeztettek, az államfő kommentálni sem kívánta a horvát vezetőség lépését. Szerbia továbbra is a jószomszédi kapcsolatok híve, melyeket azonban párbeszéddel, s nem a médián keresztül történő üzengetéssel lehet csak megvalósítani, áll a Külügyminisztérium szerb tiltakozó jegyzék elutasítása kapcsán kiadott közleményében.