Januártól nő a minimálbér

A legalacsonyabb havi kereset az eddigi 27 022 dinár helyett, 30 022 dinár lesz – A szakszervezetek és a munkaadók is elégedetlenek

mh

2019. szeptember 10., 20:12

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Ahogyan azt már korábban is sugallta a kormány, január 1-jétől mintegy 11 százalékkal lesz magasabb a minimálbér. A munkaóra minimális árát 155,3-ról 172,5 dinárra növelik. A szakszervezetek azonban elégedetlenek, hiszen korábban olyan ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a minimálbéreket összehangolják majd a minimális fogyasztói kosár értékével, így 24 százalékos emelésre számítottak. A munkaadók azonban túl magasnak ítélték ezt az emelést, de mint a mai sajtótájékoztatón kiderült, elfogadták, mert a kormány más engedményeket adott a számukra.

A szakszervezetek arra számítottak, hogy a minimálbéreket összehangolják majd a fogyasztói kosárral, de...

A szakszervezetek arra számítottak, hogy a minimálbéreket összehangolják majd a fogyasztói kosárral, de...

Siniša Mali pénzügyminiszter a szociális-gazdasági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a minimálbér ügyében megállapodásra jutottak, így az eddigi 155,3 dinár helyett, 2020 januárjától az 172,5 dinár lesz, vagyis a havi minimálbér az eddigi 27 022 dinár helyett, 30 022 dinár lesz.

– Ez a legmagasabb fizetésemelés, ami valaha is megvalósult Szerbiában. Ez annak a reformnak köszönhető, amit 2014-ben elkezdtünk, és most látjuk az eredményét – foglalta össze a miniszter.

A munkaadók nem örültek az órabéremelésnek, úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi körülmények között a munkaadók 5-6 százalékos emelést tudnak elviselni. Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke szerint a minimális fizetés 6-10 százalékkal történő növelése lenne a gazdaságilag reális. A jelenlegi emelést ugyanakkor elfogadták, mert a kormány kedvezményeket adott a munkaadóknak.

A kormány január 1-jétől nemcsak a minimális órabért emeli, hanem a járandóság adómentes részét is, vagyis amíg eddig 15.300 dinárra nem számoltak adót, most 16.300 dinár alatt nem terhelik a munkaadókat adóval, illetve a nyugdíj-biztosítási alap felé számolt 0,5 százalékos járulékot is megszüntetik. Mint arra a miniszter rámutatott, ezekkel a könnyítésekkel 13,1 milliárd dináros (111 millió euró) kötelezettség alól tehermentesítik a gazdaságot.

KINEK KEDVEZETT A KORMÁNY?

Mali kiemelte ugyanakkor, hogy január 1-jétől hatályon kívül helyezik a fizetés elszámolásához szükséges alap megállapításával foglalkozó törvényt, így a közvállalatokban is nőhet majd a fizetés, mégpedig 5 százalékkal.

A pénzügyminiszter bejelentése szerint január 1-jétől a nyugdíjak is 5,1–5,5 százalékkal nőnek majd, a kisnyugdíjasok pedig decemberben 5000 dináros egyszeri támogatást kapnak

A pénzügyminiszter bejelentése szerint január 1-jétől a nyugdíjak is 5,1–5,5 százalékkal nőnek majd, a kisnyugdíjasok pedig decemberben 5000 dináros egyszeri támogatást kapnak

A minimálbér összegével azonban elégedetlenek a szakszervezetek. Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke kiemelte, ők nem támogatták ezt a javaslatot, habár 2002 óta a legmagasabb emelést érték el. Mégis a legutóbbi megállapodás alapján a szociális partnerek a fogyasztói kosár minimális értékét tűzték ki célul.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Szakszervezet képviseletében arra mutatott rá, hogy a minimálbér növelése a kormány politikai döntése volt.

– Ez nem a kompromisszum eredménye, hanem a kormány maximális ajánlata. Ha a minimálbér 32, vagy 33 ezer dinár lett volna, hogy két éven belül eleget tudjanak tenni a megállapodásnak, vagyis annak, hogy elérjük a minimális fogyasztói kosár értékét, akkor beszélhettünk volna kompromisszumról – hangsúlyozta Stojiljković.

MAGASABB ÉLETSZÍNVONAL

Siniša Mali bejelentette ugyanakkor, hogy január 1-jétől a nyugdíjak is nőnek majd, szavai szerint 5,1–5,5 százalékkal, azzal hogy december elején a kisnyugdíjasok 5000 dináros egyszeri támogatást is kapnak. A közszférában dolgozók pedig november 1-jétől újabb fizetésemelésre számíthatnak.

– Az elkövetkező tíz napban, amint megállapodásra jutunk az IMF-fel, tudni fogjuk, hogy hány százalékos fizetésemelést tudunk megvalósítani – hangsúlyozta a miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha csökkentik a nyugdíj-járulékot, miből töltik majd fel a nyugdíjalapot, Mali elmondta, stratégiai adó- és a járulékcsökkentést hajtanak végre, ám ez a lépés nem fogja veszélybe sodorni az alap működését.

– Ez nem sodorja veszélybe a makrogazdasági stabilitást, sem az alap működését. Korábban a nyugdíj-biztosítási alapot 52 százalékban az állami költségvetésből támogattuk, most pedig megközelítőleg 20 százalékban. Az alap teljesen stabilan működik – mondta a miniszter.

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter elmondta, olyan emelést kívántak elérni, amit minden polgár megérez.

– A beruházások növelése és a jobb életszínvonal a célunk – hangsúlyozta a munkaügyi miniszter, majd reményét fejezte ki, hogy egy év múlva tovább növelhetik a minimális munkabért, ennek köszönhetően már elérik a fogyasztói kosár minimális értékét.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége