2024. április 19., péntek

Négy ajánlat a Kereskedelmi Bank megvásárlására

A Pénzügyminisztérium tenderbizottsága tegnap nyitotta ki a nagyrészt állami tulajdonban levő Kereskedelmi Bank részvényeinek megvásárlására tett, nem kötelező érvényű ajánlatokat tartalmazó borítékokat. A folyamat átláthatósága végett jelen voltak az ajánlattevők meghatalmazott képviselői is.

A bizottság megállapította, hogy a versenypályázati dokumentációban előírt határidőben négy ajánlat érkezett, és ezek mindegyike tartalmazza az első fázisban elengedhetetlen elemeket.

A Pénzügyminisztérium a napokban privatizációs tanácsadók segédletével elemzi a nem kötelező érvényű ajánlatokat, és megállapítja, hogy melyik ajánlattevő jut be a második, kötelező érvényű körbe. A minősített ajánlatokat a versenypályázati dokumentáció kritériumai szerint rangsorolják, majd erről értesítik a minősített ajánlattevőket, akiknek lehetőségük lesz behatóan elemezni a Kereskedelmi Bank ügyvitelét.

A terv szerint a kötelező érvényű ajánlatokat november derekán nyújtják be. Várható, hogy a magánosítási eljárás még ebben az évben lezárul. Erre utalt a napokban Siniša Mali pénzügyminiszter, aki szerint az, hogy négy ajánlat is érkezett, ékesen bizonyítja a privatizálás előtt álló pénzintézmény jelentőségét.

A múlt héten közölték: a Szerb Köztársaság, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) abban állapodott meg, hogy a Kereskedelmi Banknak az EBRD és az IFC tulajdonában levő, 34,58 százalékot kitevő részvényeit eladják a Szerb Köztársaságnak. E tranzakció lebonyolítása után az állam birtokolja a részvények 83,23 százalékát.