2024. április 19., péntek

Kukorica marháért

Az állam intervenciós árucsere révén segítené a jószágtenyésztőket

A Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága közzétette az intervenciós árucserére vonatkozó felhívását, melynek értelmében 17 ezer tonna kukoricáért cserébe húsmarhát vesz át. 17 kilogramm kukoricát ad 1 kilogramm élősúlyú húsmarháért.

Az Agroprofit egyesület szerint indokolatlan és érthetetlen, hogy ennyit késnek a természetbeni csere lebonyolításával, hiszen a köztársasági kormány még augusztus 28-án döntött a szarvasmarha-tenyésztők gondjain enyhíteni hivatott intervencióról. A termelői társulás szerint fontos feltüntetni, hogy nem az idei, hanem tavalyi kukoricát adnak a jószágért, valamint hogy a farmról a vágóhídig való szállítás költségeit a vágóhíd állja, ne pedig a gazdák. További követeléseik: a vágóhidak jegyzékéből hagyják ki az Ürögi Zmajevacot, iktassák viszont be a Valjevo környéki Divci, valamint a Kosanović vágóhidat. Előbbi a šumadijai és Morava menti, utóbbi a podrinjei és mačvai érdekelt állattenyésztők dolgát könnyítené meg a szállításkor. Az Agroprofit javasolja, hogy a természetbeni csere határidejét szeptember 30-a helyett tolják ki október 10-ére, jelentkezni pedig szeptember 20-áig lehessen. A tömörülés az is megállapítja: nem korrekt, hogy a felhívás szerint elsőbbséget élveznek a nagyobb állatállománnyal rendelkező gazdaságok, amikor köztudott, hogy a szerbiai gazdák átlagban 6 húsmarhát hizlalnak. Le kell csökkenteni továbbá a csere lebonyolításához szükséges dokumentációt, a hatalmas papírmunka helyett egyszerűsíteni kell az eljárást, és azt is kérik a gazdák, hogy ne kelljen közjegyzőnél hitelesíteni a különféle bizonylatokat.

Az Árutartalékok Igazgatósága csak részben fogadta el az Agroprofit követeléseit, és csupán néhány részletében módosított a felhíváson: jóváhagyta az árucserébe bevont vágóhidakra vonatkozó indítványt, valamint azt, hogy a dokumentumokat ne kelljen hitelesíteni közjegyzőnél. Az Árutartalékok közölte, hogy a felhívás összes többi részlete marad a régi, úgy, ahogyan eredetileg közzétették.