2024. április 23., kedd

Eső után Hari Mata Hari

A városnapi rendezvénysorozat második napján alaposan megtréfálták az égiek az éppen a városuk napját ünneplő zentaiakat, és a kora esti óráktól kezdve többször is esőt zúdítottak a nyakukba.

Hari Varešanović és zenekara fergeteges koncerttel ajándékozta meg a közönséget (Horváth Zsolt felvétele)

Hari Varešanović és zenekara fergeteges koncerttel ajándékozta meg a közönséget (Horváth Zsolt felvétele)

Az eső miatt a népkerti sportcsarnok előtti téren, illetve az ártéri töltésnél folyó rendezvénysorozat egyes eseményeit időnként meg kellett szakítani. Az estére tervezett városnapi nagykoncert megtartását azonban még az előtte huzamosabb ideig tartó felhőszakadás sem akadályozta meg. A közösségi oldalakon megjelent, feltehetőleg rossz poénnak szánt híresztelések ellenére, miszerint a népszerű szarajevói előadó és zenekara több órát fog késni, és hogy a rossz időjárás miatt elmarad a koncert, alig pár perccel a meghirdetett időpont előtt, több ezer főt számláló közönség előtt elkezdődött. A közönség a szakadó esőben esernyőkkel, esőköpenyben vonult le a Népkertbe, a koncert helyszínére. Sokan vidéki településekről, városokból érkeztek a Tisza menti városba, Hari Varešanović és zenekara pedig egy fergeteges koncertet ajándékozott nekik. Repertoárjukban túlnyomórészt régi slágerek domináltak.

A városnapi rendezvénysorozat egyébként már csütörtökön este elkezdődött a XVI. Nemzetközi Hőlégballon Fesztivált és Versenyt is megnyitó látványos ballonfáklyázással, másnap pedig 12 hőlégballon szelte az eget Zenta felett.

Pénteken délután a legkisebbek számára egy jótékonysági akció keretében szervezték meg az esti órákba nyúló, ballonos függeszkedést, amelyek során a gyermekek 100-100 dinár adományozása ellenében emelkedhettek a magasba. Az ebből származó bevételt a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének és a Vöröskeresztnek adományozták a szervezők. Ugyanezen az estén a vajdasági Eridanus zenekar utcabálján kapcsolódhattak ki a Népkertbe látogatók. Szombaton délelőtt a szervezők az egészséges életmódra helyezték a hangsúlyt. Ekkor szervezték meg a zentai és a hódmezővásárhelyi teniszklub veteránjainak hagyományos találkozóját, vele párhuzamosan pedig a Zentai Rendőrség Független Szakszervezetének tájfutóbajnokságát.

A gyermekek a hőlégballonoknak örültek a legjobban (Horváth Zsolt felvétele)

A gyermekek a hőlégballonoknak örültek a legjobban (Horváth Zsolt felvétele)

A kora délutáni órákban az édesszájúaknak kedveztek a szervezők, mivel a sportcsarnoknál elhelyezett kiszínpad előtt számos édességet és csokoládékülönlegességet próbálhattak ki az érdeklődők, majd pedig a községben tevékenykedő hagyományőrző csoportok is bemutatkoztak. Az Eszter-lánc mesezenekar koncertjét a rossz idő miatt a sportcsarnokban rendezték meg. Kárász Eszter és társai interaktív koncertjükkel Mese-erdő közepére invitálták meg a gyermekeket és a gyermek lelkű felnőtteket – az általuk előadott versek, történetek zene, bábok és persze a gyermekek segítségével elevenedtek meg. Őket a már említett Hari Mata Hari fergeteges koncertje követte.

Vasárnap délelőtt tartományunk több településéről mintegy harmincan vettek részt a Cukorbetegek Zentai Szervezete által első alkalommal megrendezett miniolimpián, ezzel párhuzamosan pedig a helybéli Arcus Íjászegyesület hagyományos 2D örömíjász versenyét is megtartották.

A délutáni órákban úgyszintén a zentai sportcsarnok előtt folytatódott a városnapi rendezvénysorozat. Ma este pedig fél nyolctól a városháza dísztermében kóruszenei estet tartanak, a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és az óbecsei Schola Cantorum énekkar fellépésével. Holnap délután öt órától a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét tartanak a zentai csata 322. évfordulója alkalmából, a Városi Hangversenyteremben pedig este fél hétkor leleplezik Aleksandar Šaca Vujić zentai születésű neves szerb zeneszerző, karmester és zongoraművész emléktábláját, utána pedig komolyzenei hangverseny következik a Városi Hangversenyteremben. A hagyományos városnapi díszülést szerda délelőtt tartják meg, ekkor adják át az idei városnapi elismeréseket.