2024. április 20., szombat

Ítéletidő Szabadkán

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Hétfőn 14 óra tájban ítéletidő csapott le Szabadkára és környékére. Az ég teljesen elsötétült, majd a felhőkből rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott a földre. A gradsubotica.co.rs hírportál tudósítása szerint a sötétség miatt a városban több helyen is felkapcsolódtak az automata világítótestek.

A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a viharfelhők északnyugat felől közelítették meg a várost, és rövid idő alatt négyzetméterenként 20 milliméternyi csapadék hullott. A heves zápor 11 percen keresztül tartott. Az esőhöz 2.13 és 2.17 között jég társult. A csapadékot viharos erejű szél kísérte, amely a másodpercenkénti 30,6 méteres sebességet is elérte, ami átszámolva óránkénti körülbelül 110 kilométernek felel meg. A vihar nyomán a levegő hőmérséklete is nagyot csökkent, a meteorológiai állomás munkatársai két mérés közötti 10 °C-os hőmérséklet-csökkenésről számoltak be – a vihart megelőzően 24, míg utána csupán 14 °C-ot mértek. A meteorológiai állomás munkatársa elmondása szerint a jég intenzitása kelet felé csökkent, de Palicsot is elérte. A hírek szerint a jégvédelmi rakétakilövő állomásokon több rakétával is igyekeztek meggátolni a jeget.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A vihar rövid ideig tartott, azonban a város közlekedését jóval hosszabb időre megbénította. A település több pontján állt a víz, mivel a csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékot, és ez lehetetlenné tette mind a gyalogos, mind pedig a kerékpáros közlekedést. A város azon pontjain, ahol heves esőzések alkalmával nagy mennyiségű víz áll meg, ezúttal is lehetetlen volt az autós közlekedés is, így például a Makszim Gorkij és Szegedi út találkozásánál lévő vasúti felüljárónál, valamint a Belgrádi úton az Idea bevásárlóközpont melletti aluljárónál. Előbbi helyen a víz az egy méteres magasságot is elérte. A városban több helyen rendőrök irányították a forgalmat, és a tűzoltóság egységeit is több helyszínre riasztották.

Az ítéletidőben az észak-bácskai régióban több fa is kidőlt. Szabadka és környéke ismert a gyümölcstermesztéséről. Az alma betakarítása a korábban érő fajták esetében már megkezdődött, ám a termés legnagyobb százaléka még a fákon van. A hétfői jégeső hatalmas károkat okozott az ültetvényeken.

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)